"Колегите малко самоуверено започват да мислят за ротацията. Резултатите на министерствата никак не са добри от това, което разбирам. Ще имаме сериозни разговори. Много от министрите не си гледат работата, а са се превърнали в партийни секретари" - това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му министрите "обикалят регионите, срещат се с техните структури, пропагандират направеното от нас за тяхно или за само тяхно".

"Чувам за подготвяне на командировка в САЩ - една огромна делегация да харчи държавни пари за нещо, което да пропагандира, че са свършили те, при положение, че не е така. Помня когато се скриха от срещите, като трябваше да се взимат решенията - и за "Уестингхаус" реакторите, и за ядреното гориво, и за оръжията за Украйна. Просто се скриха. Тече някаква пропаганда, която в никакъв случай няма да се отрази добре на ротацията и това ще им кажа и днес като дойдат".

За пътуването до САЩ той уточни, че не вижда логика да се прави 15-20 дни преди смяната на управление "с премиер и недоговорени министри, преди да е минала тяхната оценка от управляващите": 

"От едната страна ми се задава въпрос защо участвам в сглобката, а от другата ми казват "Нашите министри ще продължат да управляват, ще правят каквото искат, ще пътуват, където си искат". Министри с по 30-40-50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството. Аз си спомням ядките в правителствения самолет, комисия в парламента правихте, а сега самолет след самолет лети".

За пътуването, което предстои, досега е известно, че ще е петдневно и ще участват 5 или 6 министри. Сред тях и военният Тодор Тагарев, който се върна от САЩ преди две седмици, енергийният министър Румен Радев и финансовият Асен Василев.

Борисов посочи и че за корупцията на спортното министерство "мълчанието продължава, страховито е". 

Относно регулаторите лидерът на ГЕРБ посочи, че са имали среща с партньорите в управлението, но нямат резултати. 

Той повдигна въпроса и за случилото се покрай изборите в София.

"Интересно колко мълчание се струпа напоследък относно това, което чувам за изборите в София. И то вече е потвърдено от експертизи на съда. Ако е вярно това, което съдът казва, че няма флашки, че са подменяли гласове, протоколи в полза на кандидат, в случая Терзиев, ощетяващ другите, то тогава в София сме свидетели на най-мащабното купуване на гласове, което е законово престъпление. А ние не знаем изобщо какво е ставало в страната. Този машинен вот, ако всичко това е вярно, но експертизата е категорична, става чудовищно купуване на гласове от бели якички". 

Първата съдебно-техническа експертиза по делото на кандидат-кмета на столицата от БСП Ваня Григорова констатира разминавания между данните от флашките и изборните протоколи в 300 от 313 проверени секции. Става дума обаче за пренебрежимо малко гласове. Освен това липсват и 15 флашки от машини, 13 от които са от район "Слатина".

Според бившия премиер, ако това се беше случило с кандидат на ГЕРБ, щяло да е новина "от сутрин до вечер". "Има нещо мръсно, нечисто, купено и това са фактите", посочи Борисов.

На въпрос защо сред срещата на Кирил Петков и Спас Русев Комисията за защита на конкуренцията още не се е самозерирала, лидерът на ГЕРБ отговори: "Доколкото знам днес ще имат редовен колеж и ще разберем за тяхното решение днес". Попитан намира ли за редно лидер на политическа партия да коментира решение на независим орган като КЗК още преди да е взето, Борисов посочи, че той не би го направил, но че "всеки лидер може да си взима решение със своята партия какво да коментира и какво не". 

Относно снощното показно убийство лидерът на ГЕРБ и бивш секретар на МВР заяви, че се надява компетентните органи да го разкрият и отказа да коментира повече.