На своя 61-ви рожден ден Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" в участъка от "Боаза" до пресичането с пътя Луковит-Угърчин, който включва и пътен възел "Дерманци".

В инспекцията се включиха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Борисов провери изграждането на два пътни възела, четири моста и два виадукта.

Борисов заяви, че парите за магистралата са заделени и ако всичко е наред, ремонтните дейности ще приключат до края на 2021 г.

"Видяхме всички лотове, мините и Вие с колите си да видите хиляди българи как работят. Строят се огромни тунели и мостове. 8 моста с дължина от 1 200 метра. В края на 2024 г., ако вървим с това темпо, магистралата ще е готова. Към 130 души археолози работят по трасето. Пазим находките от иманярите, откриват се страхотни артефакти и бързо си ги отнасят в музеите. Това са проекти за по 100 години и нагоре", посочи пред журналисти премиерът след огледа на строителството на магистралата.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че над 4 000 души работят по трасетата на "Хемус".

Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на "Хемус", което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, посочи Борисов.

"Изграждането на пътищата беше трудоемко, за да може да вървят машините и камионите и да почне строежа. Парите са изведени в отделна сметка още преди две години, за да са спокойни хората, че 2024 г. ще се стига от София до Варна по магистралата", уточни още Борисов.

Снимка: БТА

Работим да завършим и последното трасе на Околовръстния път на София, каза премиерът.

Попитан не се ли ядосва от факта, че някой се опитва да разклати държавата, като публикува аудио записи, министър-председателят заяви, че това са трикове от 10-15 години насам.

"Нищо ново не научиха. Като наближат избори и започва едно и също. Записват се. Е, Ненчо Балабанов да го вземат, той най-готино ме имитира. Дори не ми е удобно да го коментирам това", каза Борисов. И допълни по отношение постовете на Васил Божков във Facebook, че всеки може да си пише каквото си поиска, а той строи. 

От снимка на Божков, качена във "Фейсбук", този път не се виждат инициалите ББ, а телефонен номер. Чатът е от 2018 г., единият от 13 юни - когато е рожденият ден на премиера. "PS: За забавление: Ч.Р.Д., ББ! Пак", завършва Божков, който показва съобщенията.

Днес, на рождения си ден Бойко Борисов разказа и кога се е напил за първи път.Навремето като каратист са го черпили саке, което му се сторило много сладко, но се оказало, че е силно. А дотогава никога не бил пил алкохол. "Завъртя ми се всичко и започнах да повръщам. Веднага потърсих лекар и затова оттогава не близвам", отсече премиерът на въпрос за вчерашния фалшив запис, на който се опитали да му вкарат думи в устата, а и да го изкарат пиян.

"Това са 100% лъжи! И за записа, и за Божков! Личи си, че това не е моят глас. Събитията са в различни дни", коментира и за "Епицентър" премиерът във връзка с разпространения скандален запис, в който глас, наподобяващ на неговия, говори с циничен тон за председателя на парламента Цвета Караянчева.

На въпрос от журналисти сега кой го е обвинил, че е пиян, Бойко Борисов отговори: "ми, некви идиоти". Той добави, че компрометиращото аудио се е появило заради страх у опонентите му. "Понеже правим много добри неща, трябваше нещо гадно да се измисли. Сега и техниката напредна. Важно е да не се разфокусираме", каза в заключение Борисов.

Снимка: БТА

Борисов е катеторичен, че това е поредната манипулация, свързана с името му.

Докато Борисов бе на среща с кметицата на Ловеч Корнелия Маринова и градоначалникът на Плевен Георг Спартански той коментира пред медиите злободневните теми

По повод данните на социолозите, че ГЕРБ покачва доверието си Борисов отвърна: "Това, което правим, е за хората. Дано и нашата партия изкара 100 години. Ще видите разликата как Северозапада ще живне, прекракрасна природа".

Борисов пак изтъкна, че строителството му е най-големият подарък. "Това, което правим е за 100 години, чест им прави на строителите", коментира той.

"Това, което правим с кметовете, е само за хората. След 100 години няма да ме има нито мен, нито Корнелия, но това са проекти за по 100 години и нагоре. Ще видите разликата. Ще видите колко ще помогнем на Севера.

"Смъртността все пак е ниска. Трябва да пазим възрастните хора", посочи Борисов във връзка с мерките за коронавируса. Няма да затваряме повече нищо. Всички доктори казват, че вирусът в момента е по-малко свиреп. Подготвени сме, имаме облекла и средства. Докторите и медицинските лица се обучиха", каза той по повод на пандемията.

"Но не е хубаво интелигентни хора да се крият по една седмица като докторката или другият в къмпинг "Градина". Всеки трябва да проявява дисциплина и отговорност", категоричен бе премиерът.

"Имаме нов рекорд на изследвани, не само на заболели от коронавирус. Трябва да свикнем с мисълта, че го има, да се пазим и да внимаваме. Смъртността е ниска, главно при възрастните и болните хора", посочи Борисов.

"Няма да затваряме повече. Подготвени сме Имаме облекла и защитни средства. Имаме всичко, което е необходимо. Виждате в Кърджали, интелигентни хора - крили са се по една седмица като на къмпинга в Градина. 4-5 дни са болни, виждат, че берат душа и чак тогава отиват да търсят помощ", допълни той.

Той призова, всеки, който симптоми или съмнения, да се обърне към лекар, а не да рискува живота и здравето на околните.