"Аз съм против легализация на каквато и да е дрога. По-твърда от сега България не може и да бъда. За медицински цели наркотиците се използват и в момента у нас", заяви пред журналисти в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов след срещата на върха в ООН за борбата с наркотиците, на която 129 държави подписаха декларация на САЩ.

"Форумът за наркотиците на ООН цели този бич да бъде изкоренен. Ние сме съпредседатели на форума, ако си спомняте при нас имаше операция "Лунна светлина" и много други, ако си спомняте бяха най-добрите провеждани в света от българските специални служби с Агенцията за борба с наркотиците на САЩ DEA. Не случайно сме съпредседатели. Ние сме сред най-добрите партньори не само на САЩ, но и на останалите колеги. Когато идвам в САЩ, срещам само приятели", похвали се премиерът.

По думите му страната ни е рекордьор по задържани синтетични наркотици, тонове хероин и хашиш.

"Ожънахме над 30-40 тона маса канабис. България и службите й са ценени много. Неслучайно и в борбата срещу контрабандата на цигари, наркотици и трафик на хора сме на първите места по задържани. В САЩ, когато идвам, в лицето и на Сикрет сървиз, ФБР и ДЕА срещам само приятели", заяви Бойко Борисов. Относно смъртните наказания според Борисов доживотни присъди или 20-30 годишни присъди, каквито в България се дават, са предостатъчни.

По повод коментарите за смъртно наказание за наркотици в Европа, Борисов заяви, че за такова не може да се говори.

По повод факта, че той, а не президентът ръководи българската делегация, Борисов коментира:

"Аз не знам каква новина се очаква да се случи тук. Далеч съм от мисълта да се конкурирам с когото и да било, президентът Радев беше на срещата на върха на НАТО, догодина пак той ще бъде, така че аз не виждам какво трябва да се коментира тази тема".

По време на форума българският премиер се срещна и с канадския си колега Джъстин Трюдо.

"Трюдо ми благодари, че няма никакви проблеми с българите, които пътуват в Канада, с желание би дошъл в България, да стесним контактите", похвали се той, а след това добави и в профила си във Фейсбук: "Отпадането на визите за българи за Канада даде тласък на икономическото ни сътрудничество. С премиера на Kанада сме единодушни, че това е много добра основа за развиване на двустранните отношения между страните ни".

Премиерът държа реч от трибуната на ООН пои време на срещата на върха, посветена на мира и носеща името на "Нелсън Мандела". В нея той заяви, че България се гордее от това, че по време на европредседателството е приет мандат от ЕС за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн.