129 страни подписаха в ООН подготвена от САЩ декларация за борба с наркотиците, които според президента Доналд Тръмп са заплаха за общественото здравеопазване и националната сигурност, предаде Ройтерс.

За да участват в срещата на високо равнище с Тръмп в ООН, посветена на борбата с наркотиците, страните трябваше да подпишат едностраничен "призив за действие за справяне с проблема".

Тръмп, който отдавна се изказва пренебрежително за ползата от ООН, днес заяви, че "потенциалът (на ООН) бавно, но сигурно бива осъществен".

Страните, които подписват декларацията на САЩ с необвързващ характер, обещават да разработят национални планове за действие за понижаване на търсенето на наркотици чрез образование, да положат повече усилия в лечението, да укрепят международното сътрудничество в правосъдието, правоприлагането и здравеопазването и да осуетяват производството.

"Ако предприемем тези стъпки заедно, можем да спасим живота на безброй хора по всички краища на света. Наркотиците са свързани с организираната престъпност, незаконните финансови потоци, корупцията и тероризма. Жизненоважно за общественото здравеопазване и националната сигурност е да се борим с наркозависимостта и да спрем всички форми на трафик и контрабанда, които осигуряват финансиране на престъпните транснационални картели", каза президентът на САЩ.

Във форума участва и премиерът Бойко Борисов, който води българската делегация.