С 5 милиарда са обогатили Путин от ПП и правителството на Кирил Петков. Направиха ни три пъти по-зависими от Русия. 

Това заяви на заключителния митинг на ГЕРБ - СДС във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като се обърна към председателят на ЕНП Манфред Вебер, който присъстваше на закриването на кампанията. в препълнената зала присъстваха и бивши министри от кабинета Борисов и водачи на листи, както и евродепутати. Водач на листата в региона е Даниел Митов. Стотици посрещнаха с възгласи "Победа!" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ЕНП Манфред Вебер. 

Като гледам какво ни направиха за две години, ми се реве, добави Борисов.

Борисов обърна внимание и още, че част от парите са отишли в джоба и на един германец - Герхард Шрьодер. Вебер суфлира: "Социалдемократ!" А Борисов отговори: "Социалдемократ, но германец!"

"Тези хора източиха по 1 левче от бензин и нафта. Който иска да му бъркат в джоба, гласувайте за ПП. Който иска, да продължите да изнасяте оръжие през посредници, вместо да генерираме държавата България и държавата Украйна да обединят усилия и да се спре агресията на Путин. Смисълът да съществува ГЕРБ е европейското развитие на България. Ние искаме мир и трябва да спрем този невероятно кървав конфликт в Украйна", посочи Борисов.

Той подчерта, че каквото и да струва на партията, дори 10%, тя ще бъде на страната на украинската кауза.

"Ние твърдо подкрепяме Украйна, но сме против контрабандата на зърно, слънчогледа и млякото, защото хиляди производители фалират и напускат България", поясни Борисов и допълни: "Същото важи и за веригите - не може да се източват парите по този начин. Да, пазар е, но той не може да потиска така. Да го взимат за 70 ст., а да го продават за 1,50 лв.". 

Борисов повдигна проблема и със Северна Македония, че там се затварят български клубове, бият се наши сънародници. Наблюдавайте този процес, сега е техен да докажат, че са добри, отправи молба към ЕС лидерът на ГЕРБ. 

"Ваша грижа е да накарате македонците да се държат като кандидати за член на ЕС. Ние не можем повече от веднъж да сме добри, сега е техен ред да докажат, че са добри", каза Борисов. 

Той изтъкна също пред председателят на ЕНП, че мигрантите не са били допускани, благодарение и на подкрепата на ЕК и турския президент Ердоган. "Сега моргите са пълни и се чудят къде да ги погребат", каза Борисов. 

"Агитацията е не да гласувате за нас. Ако не искате те да са, да гласувате за нас. Защото ние знаем какво да правим", обясни още лидерът на ГЕРБ.

Защо правихме инхаус процедури? Защото "Хемус" беше забавена с 1300 години! Искахме да наваксаме 1300 години, посочи Бойко Борисов.

Според него само лихвите по заемите, взети от Кирил Петков и Асен Василев, са колкото за два Аспарухови моста.

Според него в ПП имало и "един прекрасен човек - Лорер". "Ние искаме той да вземе тая партия, че да направим коалиция. Той не ще. Един ден ще го направим с Лорер", каза лидерът на ГЕРБ.

"Манфред, можеш да рапортуваш по комсомолски в Брюксел, че ГЕРБ и СДС са живи и здрави, в прекрасна форма. Толкова стабилни, че няма мърдане, каза още Бойко Борисов. 

"Убеден съм, че българският народ има инстинкт и вече знае - трябва да се прощава, да се обединява и да помислим как да се измъкнем и да не тревожим Европа, Америка и хората в България. Това може да стане с компромиси и като се зачита вота на тези, които стоят зад съответната партия и са гласували за нея. Ние с лидерите може да се мразим, макар че аз не ги мразя. Това може да даде шанс България да се стабилизира след втори", обърна се към шефа на ЕНП Бойко Борисов.

Снимка: БТА

От своя страна Манфред Вебер заяви, че е щастлив да е във Варна. Той подчерта, че ГЕРБ има много приятели в Европа - в ЕНП. Централният аргумент, на който ние наблягахме - докато г-н Борисов и ГЕРБ бяха на власт, България беше стабилна.  имаше положително развитие, правеха се много инвестиции в инфраструктура. Откакто не са на власт имаме обратното - нестабилност, инфлация, несигурност. Затова имаме нужда от ГЕРБ, за да получим всичко добро отново", заяви той.

Гостът обърна внимание, че в момента се вижда, че в последните две години България не може да използва европейските средства, защото няма стабилно правителство.

6 милиарда ви чакат от Програмата за преодоляване последствията от ковид, те трябва да бъдат инвестирани в страната ви, посочи Манфред Вебер.

Той се спря на войната в Украйна и на опасността от съюз Русия - Китай.

"Демокрация не означава да ходим на избори, докато резултатът не хареса на Петков и компания", каза още Вебер.

"Идете и гласувайте - дайте своя вот за бъдещето на децата си, дайте своя вот за ГЕРБ - СДС", приключи гостът.

Митинга откри Тома Биков с възгласа: "Здравейте, победители!" "Тази зала не може да не победи", заяви той. А залата поде: "Победа! Победа!"

Според него един от основните изводи от социлогическите проучвания напоследък е, че ГЕРБ-СДС върви нагоре, "Промяната" - надолу.

"Това не е изненада, през цялата кампания се срещаме с хората и се опитваме да бъдем в час с дневния ред на обществото. Социологическите проучвания показват, че сме успели и на 2 април разликата ще е голяма. Партийният лидер с най-голямо доверие е Бойко Борисов", цитира той проучване на Маркет линкс, които според него не обичали ГЕРБ.

"На нас не ни трябва социологическо проучване, знаехме го отдавна. Ние ще победим, защото Борисов е с нас. Ще продължи да е с нас и ще е гръбнакът на нашата партия. Затова нашите опоненти оставиха темата с оттеглянето му. Няма как да си победител и да се оттегляш. Могат да се оттеглят те след 2 април", продължи Биков.

След него думата взе кметът на Варна Иван Портних. И пожела от Варна ГЕРБ да изпрати в Народното събрание "шест, а защо не и седем народни представители".

Откраднаха ни мечтите, каза по адрес на "Промяната" Портних. И заяви, че големите проекти в региона спрели.

"Това са едни шарлатани, които сега са тръгнали на лов за шарани. Но ние от морската столица на България искаме да им кажем, че в морето шарани няма", каза още кметът.

Лидерът на СДС Румен Христов благодори на Манфред Вебер, че не пропуска да подкрепи ГЕРБ в предизборна кампания.

Румен Христов посочи, че ЕНП лидира процесите в България, така както десницата управлява в България.

"Управлявали сме в най-тежките моменти, но сме направили България развиваща се по посока на Европа. Знаем, че ще ни е тежко ако направим правителство, но десницата винаги идва да оправи бакиите на тези, които са управлявали преди нас", продължи той. Христов подчерта, че единствените 2 партии, които "никога не са се коалирали с българската социалистическа, разбирайте комунистическа партия", са ГЕРБ и СДС.

Ние сме доказали, че знаем и можем и че имаме лидер, който е най-подготвен за министър-председател, каза в заключение Румен Христов.

След това в залата бе пуснат клип, в който се казва, че увеличаването на пенсиите от правителството на Кирил Петков е станало за сметка на заеми.

Снимка: БТА

"Имаме много голям отбор от доказани хора във всяка сфера. Утвърдени управленци във всички кътчета на Родината", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и покани на сцената всички водачи на листи на партията.

"Всичко, за което предупредихме, се случи. Но когато говорихме това, ни казваха, че водим черна кампания", обърна внимание Дончев.

Ако инфлацията нагло ви бърка в джоба днес, липсата на инвестиции опропастява бъдещето, подчерта той.

"Ако България затъне в дългове, това ще опропасти живота на децата ви. Аз считам, че всички тези управленски безобразия не са най-големите грехове на "Промяната". Има и по-големи", заяви Дончев. И разказа как след като излязъл първият филм за Хари Потър децата били омагьосани и екзалтирани, скачали и се опитвали да полетят. "Най-големият грях на ПП е, че се опитаха да убедят народа, че живеем в приказен свят, където нещата не се случват по законите на физиката и финансите, а по магичен начин, може да харчиш колкото поискаш", каза той.

"Най-големият грях на "Промяната" е, че се опитаха да убедят цял един народ, че живее в приказен свят", посочи в словото си той.

И даде пример - едно тежко съоръжение на мост над Дунав или тунел под Стара планина изисква години, те - това се правело за година. Дончев предупреди, че от този политически илюзионизъм ще се чистим от него десетилетия. "Имаме тежката задача да докажем, че законите на физиката и финансите не са отменени и важат. Другият им тежък грях е насилието. Ние понеже сме корави и свикнали, не ни прави такова впечатление. Но спомняте ли си - един министър-председател каза "искам арести" и се случи - срамни, незаконни. Друг член на кабинета плашеше тези, които не слушат, с 5 г. затвор. Насилието ражда страх и насилие. Насилието е силата на безсилието", заяви той.

Снимка: БТА

"Този политически илюзионизъм, корените на който бяха посети - ще се чистим от него десетилетия. Скъсването с реалността е психиатричен проблем. Ние имаме тежката задача да говорим, че законите на физиката важат, че не са отменени", добави Томислав Дончев.

"Чух тезата, че ако основните ни опоненти били първи, щели да ни притиснат да ги подкрепят. Какво означава - да ни притиснат? Ще ни бият?, попита Дончев и пожела: "Да спрем разделението в обществото!"

Дончев постави и няколко задачи. Първата - да намерят начин и лечение да спрат разделението в обществото. "Докато не бъде изваден токсинът на омразата, няма как да продължим напред", каза той. И обясни как си представя победата - "да победим омразата, безсилието и безпътицата".

"Ние имаме отговорността да представляваме нормалните хора, които не са илюзионисти, които - когато стане сложно, няма да се качат на самолета и да избягат", каза още той.

Избори за Народни представители на 02.04.2023 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!