"Ако не победите, ще има сглобки във всеки град. Как ще работят? Хем ще сте заедно, хем ще се хейтите при първа възможност. Ако това е добре за градовете ви, направете го", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кандидат-кметовете и номинираните за местната власт в Кюстендил, където ГЕРБ подкрепя отново досегашния кмет Петър Паунов.

Борисов коментира репликите на Кирил Петков и слави Трифонов, произтекли от неговия коментар, че вотът на недоверие е математика.

"И те всичките почнаха да пускат постове и да се възбуждат. Това означава, че опозицията трябва да събере 121 гласа, дори не са чели правилника на парламента. Защото ДПС гласува с нас и ПП-ДБ, нямат математическа възможност", коментира той по адрес на опозицията. И беше категоричен, че вотът, който ще се гласува в петък, няма да мине, а в четвъртък ще има само "една говорилня в парламента".

"Правителството може да падне само ако ние или ПП-ДБ се оттеглим от него, и не влезе никой друг. То е проста аритметика, която знам по-добре от тях. Не е линейна алгебра, не е тригонометрия, не е стереометрия. Държал съм лихвите и имам шестица по висша математика", похвали се лидерът на ГЕРБ.

Борисов отново повтори, че в държавата няма пари и общините не бива да разчитат на новия бюджет след изборите. "Каквото съберем като пари, ще отиде за въоръжение, защото светът вече харчи много за въоръжение", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира думи на политолог по негов адрес - че чакал да се напълни бюджетът, за да раздава пари после.

Снимка: БТА

"Няма да казвам името на телевизията, че утре може да ни стане кандидат за кмет някой. Един политолог обясняваше какво съм мислил аз, аз го гледам и даже не съм мислил такова нещо. Борисов чака да се напълни бюджетът, защото той да може да раздава пари", възмути се лидерът на ГЕРБ. И коментира на подигравките, че хвърлял парите от джипката. "Хвърля, ама тези хора построиха за вас. Половината блокове санирани, другите така стоят - олюпени, грозни, много интересна психология имаме. Къде ви е коридор 8? Три години нищо, това са три години за една държава пропиляно време от нашия живот.

"Струма" как съм им я оставил с тунелите и мостовете, не е мръднала. Аз ли мисля грешно, или ние грешим общо?", учуди се Борисов. "Всичките пари с ПМС, които сме давали, се знаят, за пътищата, за църквите, за стадиона Велбъжд", обобщи той за направеното в Кюстендилско.

"Когато си тръгнах имаше, 12 милиарда резерв, пълен, мазнинка. Бяхме лидер на Балканите, три години, сега сме на опашката. със северномакедонците коридори правехме, сега се скарахме, не съм чул нещо такова", върна се назад Борисов и припомни как при четворната коалиция откриха самолетна линия от София до Скопие.

Преди това кметът на Кюстендил Петър Паунов прогнозира по адрес на ПП: "Следата от политиката на тези хора ще бъде като следата на самолета за Скопие, останал с един полет". И обобщи направеното за Кюстендил, което на опонентите не им харесва. "Не ни харесват, защото не сме назначили роднините си във всички бордове. Не ни харесват за това, че не нарязахме нито едно предприятие на скрап. Нямаше истинска държавна власт през последните две години", констатира Паунов. 

Борисов подхвана примера с полетите до Скопие, които възстановиха по времето на кабинета "Петков" и които малко след това отново бяха спрени заради липса на пътници.

"То не беха пътници, то не бяха знамена, то бе един полет и цвръц, както казват тук. Това е развитието, това е регионът ви. Знам, че в Дупница, Сапарева баня, Самоков, пътят за Рила, Рилският манастир, всичко го правехме с ПМС-та, защото имаше пари в бюджета", обобщи Борисов.

"Съгласих се с финансовия министър да гледаме бюджета след изборите, защото вас ви няма там, нищо от това, което го искат хората, го няма, няма пари, няма инвестиции, няма икономика", предупреди лидерът на ГЕРБ.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Той коментира критиките към кмета Йорданка Фандъкова "за ремонта на ремонтите" от страна на кандидат-кмета на ПП в София Васил Терзиев. 

"Не знам какво накара българите така да се объркат, това безвремие. Да гледат дали две павета са подредени правилно. Щели да спрат ремонта на ремонтите. Некоалиционно ме сърби да кажа - г-н Терзиев, вие в парламента колко ремонти на ремонтите на ремонтите на законите направихте?", попита Борисов. "Законите трябва да ги правят най-квалифицираните юристи. Да не е излязла Фандъкова да ви реди паветата?", обърна се Борисов към Терзиев. 

Със слагането на Терзиев и цялата му рода от най-висшите етажи на Държавна сигурност, ПП и ДБ повече по тема антикомунизъм нямат право да коментират, категоричен беше лидерът на ГЕРБ. "Няма и да им дадем! Това е щета за тях и трудно ще могат да обяснят защо подкрепят този кандидат", добави той.

Борисов коментира отново темата за Плана за възстановяване и устойчивост, и списъка на фирмите, които ще получат средствата от ЕС.

"Денков днес казал, че съм се объркал за това, че си наслагаха пак техни фирми. Било формално, едва ли не, написано имената на сладките ви хора, които и формално ще бъдат одобрени после. Аз, господин Денков, не се обърквам лесно - бил съм 12 години премиер и Ви го казвам с цялото ми уважение. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев попита енергийния министър по тази тема. Отговорът е: "условията ще бъдат коригирани, защото публикуваните критерии са дискриминационни". Това означава, че са сложени такива условия, за да дойдат пак вашите фирми с милиардите, които ние посочихме, а вие ни казахте, че списъкът е индикативен и няма общо с реалността. Едва ли не формално са написани имената на най-сладките ви хора, за които пишеше, че ще бъдат и одобрени формално", коментира той, раздразнен, че премиерът определил говоренето му като предизборно.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

"Да, само че аз не ги надъхвам хората, а с песимизъм им казвам, че и в следващите 4 години няма да се случи нищо добро. Нашите опоненти няма да могат да отремонтират, да боядисат дори, това, което ние строим", каза той.

"Три години се изредиха какви ли не, но план за възстановяване чак сега се опитваме да направим. ГЕРБ го няма от три години, колега, защо не си приехте Плана? Защо не ви работят реформите? Вот няма да мине, е ясно. Аз благодаря на Делян Добрев, че ги следи много и ги хваща. Ама те се били объркали за ПВУ", каза Борисов.

"Докато миньорите стачкуват, те гледат да си наслагат фирми и след това да се оправдаваме - някак си не е валидно. А в същото време сме заедно като блок. Как издържам? Защото няма нищо по-добро", отговори той на въпроса на Петър Паунов.

"Има и с какво да се похвалим. Те затова три години ви мачкаха. Безпардонно", обърна се Борисов към кандидатите за местната власт.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Той не подмина и военния конфликт в ивицата Газа, като посочи, че дори е по-опасен за света от войната в Украйна.

 "Лошото никога не идва само. Войната в Украйна мислехме, че е най-тежкото, но атаката в Израел е в пъти по-тежко за света, срещу невинни хора. Бог да е с нас, да ни пази, и да пази българите, защото тези две войни е риск за туризма", коментира Борисов.

"Сложно е да се говори в предизборна кампания, когато има две войни. Както за Украйна бяхме солидарни, сме солидарни", подчерта Борисов и напомни, че ГЕРБ са направили за военната помощ онова, което нито Кирил Петков, нито Корнелия Нинова, нито Слави Трифонов са направили. "Ние бяхме солидарни и благодарение на нас се случиха нещата за военната помощ за Украйна", обобщи Борисов.

 

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация