Аз лично не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент, коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков по повод внесения от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" първи вот на недоверие към правителството.

На 5 октомври "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие към кабинета "Денков". Той е за политиката в сектор "Енергетика".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще свика дебатите по вота на недоверие в четвъртък (12 октомври), а гласуването ще бъде 24 часа след приключване на разискванията.

Попитан за изказване от вчера на Бойко Борисов относно схема за грантова схема за фотоволтаици по ПВУ, в което лидерът на ГЕРБ е и заплашил, че може да не излезе математиката със 121 депутати, Денков коментира, че от изказването е станало ясно, че "той е сбъркал две съвсем различни процедури". Предполагам, че някои от съветниците му го е подвел, добави премиерът. Това, което казва той, се отнася за една процедура, докато това, което е пуснато за публично обсъждане, е друга процедура, каза Денков. Според него на първо място трябва да се обсъди спокойно и да се разбере за какво става дума. По отношение на това дали да се изтегли предложението, премиерът каза, че то е представено за публично обсъждане, това е процедура, която позволява, ако има нещо полезно да се предложи, да бъде отчетено, но няма никаква причина да се изтегля каквото и да било в момента, каза Денков.

"Колкото до математика - аз действително се учудвам, няма какво да се заплашваме. Всеки от нас в момента, или поне аз и екипът около мен се опитваме да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в този процес, тогава може и да сбърка математиката, но това е съвсем друга задача", коментира Денков.

Всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре. Затова работим интензивно, работим си по програмата, която сме представили, каза Денков на въпрос за вота на недоверие. По думите му вече от парламентарно представените групи зависи какъв ще бъде резултатът, "математиката, за която стана дума вече".

Според премиера няма никаква причина правителството да бъде бламирано.

Попитан за думи на Борисов, че седем, осем министри не си вършат работата, Денков коментира, че сме в предизборна ситуация, Борисов, Петков и други партийни лидери обикалят и мобилизират техните партийни групи по места за предстоящите избори. Как работи един министър не би трябвало да се преценява според това колко често се появява по телевизора, смята той. По думите му оценките на министрите ще бъдат на база на това каква е била програмата, която те е трябвало да изпълняват, успели ли са да я изпълнят и успели ли са да я комуникират, но това е трето и по-назад спрямо другите две.

В отговор на въпрос, свързан с енергетиците и миньорите, Денков обясни, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени, защото, ако бъдат изтеглени, приключва целият процес. Ние имаме срок за приемане на териториалните планове, добави той и посочи, че тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Така че аз няма да изтегля плановете, обясни Денков. Той добави, че това, което е предложил многократно, е да се включват в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, защото ние сме в етапа, в който те все още могат да бъдат променяни.

Той отбеляза, че имаше промяна в пътната карта, така че да бъде максимално отчетено това, което предлагат и което искат миньорите, без да нарушаваме европейските правила.

Според Денков изтеглянето на плановете е изключително вредно действие за тези региони, последствията ще бъдат много сериозни и за много дълго време. Плановете не затварят никакви мини, ТЕЦ-ове. Те са за да се подпомогне преходът, който така или иначе ще се случи, защото се променят технологиите в енергетиката, обясни премиерът.