"Благодарен съм на Господ, че моята партия на парламентарните избори на 4 април спечели 24 многомандатни избирателни района, ДПС има три, а Слави Трифонов печели един, "Да България" - два, каза Борисов в Рилския манастир, където бе тази сутрин, заедно с шефа на БТА Кирил Вълчев,  финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-регионалният министър Николай Нанков

Следващата партия след нас има три района взети, а ние имаме 24. Не считам че сме победени. Както ние винаги проявяваме скромност и толерантност, и те да проявяват, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети Рилския манастир ден, след като правителството отпусна 240 000 лева за Светата обител.

"Искам да благодаря за цялата подкрепа, да се извиня, че три месеца беше затворен пътят, но имаше струпване на скална маса, сега сме го укрепили. Като извинение отпуснахме допълнителни пари за загубите от продажба на свещи и намаляването на персонал", каза той.

Борисов поясни, че помощта е реабилитация заради затворения от месеци път към Рилския манастир поради реконструкцията му. Обективна причина за по-бавния ремонт са трудните природни условия и резките смени на времето.

"Дават го уж да се оправя, но то така рязко ще се оправи, че пак ще срути маса скали. Това е", обясни премиерът.

Борисов се възползва да напомни, че предишната среща между ЕС и Турция е била във Варна. Преди премиерът и Адрианополският епископ Евлогий да седнат на миндерите, той се пошегува: "Като в Турция вчера - на диванчето". Повод за коментара пък е вчерашната ситуация, когато протоколът на турския президент Реджеп Ердоган не предостави стол на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен редом с него и шефа на ЕС, а я настани на дивана до тях.

"Важно е да се знае, че преди тези срещи се провеждаха в България.

Иронизират ме, че сам си карам джипката пък Туск, Ердоган и Мишел Барние аз ги возих из България да видят как е и какво става.

Имаше една игра "Намерете разликата", но разликите са съществени", категоричен бе премиерът.

По време на срещата с игумена Борисов каза, че е забранил да казват бройката на ремонтираните възстановени манастири и църкви, защото са стотици - "всичко го правим за Господа".

Снимка: БТА

Сега държавата си възстановява отношение към църквата и към вярващите, каза игуменът на манастира. Това, което се направи, това остава и сега вие, което правите, остава и Бог вижда, каза игуменът.

Важното е, че всички проявихме търпение. Това ни е силата - че ако има проблем, го решаваме, каза премиерът.

Той даде пример и с БТА, на която отпуснаха също допълнителни пари, за да бъде безплатна за всички медии.

"Сега от БТА очакваме така да работи, че да дава безплатна информация на всички, които желаят, отбеляза той. Затова вчера дадохме близо три милиона лева на БТА /вчера с решение на МС на БТА бяха отпуснати 2.750 милиона лева./ Няма нищо по-добро да могат да информират, а и малките медии да получат информации и снимки, за които големите имат пари да си платят. Никой не може да ни упрекне за избора на генерален директор на БТА - то беше професионално, предложихме и го подкрепихме, посочи Борисов.

 

Борисов направи и инспекцията на срутището по пътя на Рилския манастир Борисов. Извършени необходимите укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по временния път. Продължава изграждането на защитното съоръжение. Предвидено е да се направи тунел с напречни колони, който ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че да не се нарушава пътят, установи премиерът.