Македонската певица Тамара Тодевска пропусна стиховете, в които се споменават имената на Гоце Делчев, Питу Гули и Яне Сандански, при изпълнението на химна на Северна Македония в американското посолство вчера. Според правителството в Скопие обаче става въпрос за "неволна грешка", съобщава вестник "Слободен печат", цитиран от БТА.

"Правителството получи съобщение от посолството на САЩ и от изпълнителката Тамара Тодевска, че става дума за неволна грешка при изпълнението на химна и уверения за най-високо ниво на почит към македонската традиция и герои", посочва кабинетът в свое съобщение.

Управлящатите бяха категорични, че и след подписването на Преспанското споразумение с Гърция и на Договора за добросъседски отниошения с България промяна на химна няма да има.

Вестникът отбелязва, че това е втори случай с химна на Северна Македония. При посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас изпълнението на държавните химни беше пропуснато. И тогава имаше спекулации, че причината е текстът на химна, но правителството обясни, че химните са пропуснати заради липса на време, след като гръцката делегация закъсняла.

Личността на Гоце Делчев и почитането на паметта му повишиха неотдавна напрежението между България и Северна Македония. Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като "неприемлива" идеята датата 7 октомври да бъде одобрена като съвместно честване.

Преди дни новият македоски президент Стево Пендаровски заяви:

"Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин. Той се е борел за самостоятелна автономна Македония".

По думите му обаче нямало нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България. 

"Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави".