"Оценяваме като груба политическа грешка лансираните от премиера Борисов нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара. Те поставят под въпрос българската позиция за обща история между България и Северна Македония до 1944 г., вредят на българския интерес и на практика обслужват чужда политика в момент на изострени противоречия с македонската страна".

Това заявява зам.-председателят на БСП по международна дейност Деница Златева в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Според нея нито по своя характер, нито по своите цели борбите на тези две исторически личности могат да бъдат сравнявани и всякакви паралели между тях показват незнание и повърхностно отношение и към историята, и към настоящето.

"Настояваме българското правителство да се съсредоточи върху изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Република Северна Македония, а министър-председателят да информира Народното събрание за резултатите от прилагането на Договора във връзка с две години от неговото подписване (01-08-2017 г.)", заяви Деница Златева.

Припомняме, че вчера по време на икономическия форум премиерът заяви относно българо-северномакедонския спор за Гоце Делчев :

"Ако погледнем е жалко. Гоце Делчев се е жертвал за свободата на Македония. Вместо тези герои със своята саможертва, да ни правят горди, по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора. Това са хора, които са се жертвали за благото на всички хора в този регион". Той направи препратка към Че Гевара, който е аржентинец, но се е борил за свободата на Куба, а е загинал в Боливия. И обобщи, че на Балканите политиците са с разум и опит и ще преодолеят всички трудности.