МВР следи всеки час ситуацията с мигрантите по границата и за задържани лица, при евентуална вълна незабавно ще действаме. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов. На този етап не сме търсили участие на военни, тъй като ситуацията не го налага, но има изградените съответни планове и стандартни процедури при криза да ги активираме, каза вътрешният министър.

Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, отбеляза той.

Маринов каза, че преди да дойде в парламента е имал среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията в новото правителство Георгиос Кумуцакос. Обсъдихме ситуацията в Гърция, положението там е наистина сериозно, защото гръцката граница е смесена - освен сухоземна и дълга морска граница, нямат изградено възпрепятстващо съоръжение и реално потоците се насочват натам, обясни Маринов.

Когато съседна на нас държава има мигрантски проблем, то това означава, че той може да се прехвърли и на наша територия. Срещата ни с гръцкия министър по миграцията премина в този дух за предприемане на адекватни съвместни действия, добави той.

Маринов каза, че до 11.00 часа днес, по данни на гръцкия му колега, 440 души са преминали незаконно за деня в Гърция. Но когато съседите имат проблем, означава, че и ние можем да очакваме проблем, коментира той.

По-късно с гръцкия министър по темата разговаря и премиерът Бойко Борисов. Готови сме да продължим да работим заедно в отстояването на общите интереси като държави на предна линия, заяви министър-председателят и подчерта сериозната работа на страната ни по охраната на външната граница на Европейския съюз.

Борисов оцени високо усилията на Гърция за справяне с "това голямо предизвикателство". Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза през последните години и няма как това да не се отрази и на България, изтъкна българският премиер. Той увери госта, че страната ни участва активно в дейностите за подпомагане на своята съседка, които са координирани от различните европейски агенции.

 

И в двете срещи с гръцкия министър е била изтъкната необходимостта от активно сътрудничество с Турция по темата миграция. Подчертана е било и ключовата роля в обмена на информация на тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП "Капитан Андреево".

Борисов подчерта, че с Гърция работим за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора, контрабандата на стоки. Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики, категоричен беше българският министър-председател. Тази тема е обсъдена и в срещата на двамата вътрешни министри.