Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност десет души за участие в организирана престъпна група за превеждане през границата на страната отделни лица и групи мигранти.

Обвинените са задържани вчера в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Извършени са общо 28 претърствания на жилища, автомобили, както и лични обиски. Иззети са таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от октомври 2018 г.

Участниците набирали установили се в София и областта мигранти - кандидати за незаконно извеждане от страната към Сърбия и Западна Европа. Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през "зелена граница", където били поемани от местни хора.

С постановления на наблюдаващия прокурор на ръководителя на групата и петима от участниците е наложено задържане до 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за задържане под стража.

На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение -"Парична гаранция" между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.