Бойко Борисов поздрави премиера, кабинета и протестиращите земеделци за постигнатото след преговорите и отново предложи парламентарна подкрепа за уталожване на напрежението.

"Първо, искам да поздравя правителството, зърнопроизводителите и всички сектори, които имат стачна готовност. Това, което от ден първи ги моля - да седнат и да преговарят, вчера го направиха. Днес няма задръствания в София и се надявам, ако тук нещо в НС трябва да се свърши, да го решим, но да се доведат докрай преговорите", каза лидерът на ГЕРБ.

"Аз вярвам на Денков, на министрите, които са били там на преговори, каквото е необходимо ще подпишат, договорят и каквото е необходимо в НС, ще се свърши. Вчера говорих в 22:00 ч. след преговорите с Денков, да каже какво иска от мен и всичко съм свършил. Имат пълната ни подкрепа като парламентарна група, ако трябват законови промени", допълни Борисов.

"Благодаря на господин Петко - господин Петко Петков, че ми е направил комплимент, че съм спрял тракторите да задръстват София днес", каза той по адрес на бащата на Кирил Петков, за когото се твърдеше, че са участвали заедно тримата с Алексей Петров в създаването на управленската сглобка.

Бащата на бившия премиер коментира вчера в профила си в социалната мрежа, че именно лидерът на ГЕРБ ще е отговорен, ако тракторите влязат на жълтите павета.

Борисов коментира и сюжета, развил се покрай думите му, че ДПС е част от управляващата коалиция. Като реакция от ПП-ДБ отрекоха ДПС да е част от коалицията и констатираха, че по-скоро става въпрос за тесни отношения и взаимна подкрепа между ГЕРБ и Движението.

24 часа по-късно Борисов се съгласи с ПП-ДБ и ДПС, че не са в коалиция, но констатира, че са се събрали, а как ще се нарича това събиране - остави вратата отворена за предложения с аргумента за богатството на българския език.

"Отговарям за себе си и парламентарната ни група. Не знам за Делян Пеевски. Може да го наричаме сглобка, може да го наричаме некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС. Нито аз съм в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС, но след петте избора се събрахме и решихме, че във втория мандат с премиер Денков, с техни министри, плюс Мария Габриел, Петков ги смяташе с 10 наши министри, те да управляват. Само че с толкова малко депутати не могат да се направят никакви реформи. Затова към тази некоалиция се прибавиха и ДПС, за да направим конституционните реформи, там където е необходимо да имаме по-голямо мнозинство", повтори твърдението си Борисов.

И изтъкна какво би станало, ако от ДПС се бяха присъединили към опозицията, а не към управляващото в момента мнозинство.

"Ако в тази враждебна обстановка към ПП-ДБ от страна на ИТН, "Възраждане" и БСП, се прибави и ДПС аз мисля, че много трудно ще бъде за всички в този парламент. Затова решихме да работим по този начин. Щом не искат да го наричат с думите, които са възприети от вас в продължение на 30 години демокрация, нека да ги наричаме с нови думи. Българският език е богат", заяви Борисов по темата "коалиция".

Борисов отново не издаде името на кандидата си за кмет на София.

"Вчера една баба ми се обади, вика ми: "Айде, бе, дете, кажи го тоя кандидат, омръзна ми всяка вечер това да слушам", прехвърли се Борисов на темата за кметската номинация на ГЕРБ лидерът на партията.

"Ще го кажем. ГЕРБ има структури, има номинации, има различни виждания. Не е само един кандидат, имам над 20 номинации. Изчакайте няколко дена, ще ви събера в централата и ще го обявим", успокои медиите Борисов.

Лидерът на ГЕРБ потвърди и графика за гласуване на конституционните промени, оповестен по-рано от Христо Иванов.

"Таймингът е такъв. До декември промените в Конституцията трябва да бъдат приети окончателно и това е изключително важно", коментира Борисов по повод изказването на Христо Иванов, който посочи, че промените на първо четене трябва да бъдат гласуване на 6 октомври, а на второ и трето на 6-7 декември.