"Поздравявам правителството, че вчера се разбраха и достигнаха до разумни решения и двете страни", похвали кабинета за преговорите с фермерите и депутатът от ДПС Делян Пеевски на свой ред, след като премиерът и МС бяха похвалени и от Бойко Борисов.

Пеевски изрази надежда, че днес кабинетът и протестиращите земеделци ще изчистят, каквото има за договаряне, и ще подпишат документ.

Вчера народният представител от ДПС прогнозира, че до обед проблемът с протеста срещу украинския внос ще е решен, а ден по-рано предупреди, че ако правителството не може да се срещне и договори с протестиращите, то парламентът е готов да се намеси.

В коментар на заявката на БСП социалистите да внесат предложение за връщане на забраната за внос от Украйна, Пеевски каза, че всеки има право да прави своята политика. "ДПС каквото има, го гласува вече, допълни той.

Пеевски, също като ПП-ДБ, отрече ДПС да е част от коалицията, която управлява държавата.

"Коалиция няма, както виждате. Те работят заедно по определени теми, ние също ги подкрепяме по определени теми, посочи той. Самите те казват, че нямат коалиция, допълни депутатът по адрес на ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича", отбеляза Пеевски по повод признанието на Христо Иванов, че без ДПС е щяло да бъде трудно управлението. И изведе аргумента на ДПС: "Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителство и това е правилното за България".

Пеевски отрече да има "втори план" в смяната на кмета на Кърджали Хасан Азис, след като Ахмед Доган и партийното ръководство предпочете да номинира банкера Емин Мюмюн за кметския вот. Депутатът от ДПС обясни каква е причината Азис да бъде сменен след пет мандата и 20 години начело на община Кърджали. По думите му винаги трябва обновление.

"Благодаря на г-н Азис за това, което е направил, и, надявам се, новият кмет да продължи и да направи по-добри неща за Кърджали и да надгражда", допълни той, цитиран от БТА.

Относно промените в Конституцията, Пеевски коментира, че всичко по темата е изчистено. И на свой ред след Христо Иванов и Бойко Борисов назова датите на първото и второто гласуване - 6 октомври и 6 декември.