Проверка на машините и сигурността на вота преди местните избори е целта на предложената от БСП анкетна комисия, която спешно да сформира парламентът. Предложението получи подкрепата на ГЕРБ в пленарната зала и беше включено в седмичната програма на Народното събрание.

Временната анкетна комисия трябва да установи всички факти и обстоятелства във връзка с машинното гласуване. 

Борислав Гуцанов представи предложението от името на социалистите, като каза, че въпросът е пряко свързан с националната сигурност на страната.

"Неслучайно и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато на традиционния начин на гласуване именно поради доклади на техните служби за сигурност. Затова ние силно се надяваме, че ще ни подкрепите за създаването на тази комисия, за да стане пределно ясно на всички български граждани какво се е случило с последните избори", заяви социалистът.

ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисията за машинното гласуване, заяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

"Крайно време е да стане ясно онези думи, свързани с кодовете на машините, онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите, били заедно в управление, говоря за г-н Свиленски и за г-н Петков, да станат известни на българското общество", заяви Атанасова, цитирана от БНР.

Депутатите решиха да изслушат вътрешния министър Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и председателя на ДАНС Пламен Тончев за надеждността на машините за гласуване.

Процедурата е поискана от "Възраждане" и ще се проведе в понеделник на извънредно заседание след предвидения в дневния ред редовен парламентарен контрол.

В същото време мнозинството отхвърли друго предложение на "Възраждане" за изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев за състоянието на българската армия и планираните инвестиции в оръжейни системи.