Снощи до 2.30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали пакет "Мобилност", те имат своите аргументи, ние своите, каза министър-председателят Бойко Борисов преди Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани.

"Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Президентът Макрон също обеща като се прибере с канцлера Меркел да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с комисията да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин. Не спят не хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме, може би 3 часа вечерта", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Именно заради срещата днес българските превозвачи излизат на национален протест срещу предлаганите по идея на френския президент Еманюел Макрон Брюксел по-строги правила, които включват повече разходи за работодателите за командировки и осигуровки на шофьорите. Опасенията са, че така българските фирми ще фалират, а бизнесът им ще бъде иззет от западните конкуренти. Управляващите заявиха, че правят всичко възможно да защитят интереса на превозвачите, но те не се отказаха да протестират.

Превозвачите от Пловдив написаха протестен плакат срещу Макрон

Снимка: БТА

В София протестът ще има две локации. Около сто автобуса и сто тежкотоварни автомобила ще се включат в протеста от четвърти километър на булевард "Цариградско шосе" до булевард "Брюксел". От 10.00 до 17.00 часа в крайната дясна лента водачите на ТИР-ове ще паркират камионите. По същото време, но в района на румънското посолство, шофьорите на автобуси ще подредят в протестна колона превозните си средства. По-късно през деня членове на Съюза на международните превозвачи ще проведат мирно пешеходно шествие от площад "Македония" до НДК.

След последното заседание на протестния щаб снощи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обяви пред БНР, че протестни шествия с тежкотоварни камиони ще има в градовете Варна, Бургас, Свиленград, Смолян, Пловдив, Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново и на няколко гранични пункта. В 11 часа около 200 шофьори вече се бяха събрали на Асеновградско шосе в Пловдив.

В 9.00 часа около 20 фирми с над 30 камиона тръгват от Благоевград към граничния пункт "Кулата", където ще се съберат и превозвачи от Сандански и Петрич. Камионите ще бъдат подредени в колона отстрани на пътя, за да се минимизира неудобството за преминаващите по най-натовареното трасе в страната - Е-79. Времето, обявено за протестната демонстрация, е от 10.00 до 14.00 часа.