"Не мога да повярвам, че ПП-ДБ са казали, че ГЕРБ са виновни за това, че се бави вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това е несериозно" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира обвиненията на бившия премиер Николай Денков, че плащането е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта.

По думите на Денков, за да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност, която е вкарана в програмата за тази седмица. "Законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като законите стоят в комисии, председателствани от ГЕРБ-СДС", каза депутатът от ПП-ДБ на брифинг в парламента. 

Според Борисов обаче това е прехвърляне на вина. На въпрос на журналисти за разговори с "Продължаваме промяната-Демократична България" за съвместно управление след вота, лидерът на ГЕРБ отговори: 

"Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, за това, което може да се направи, а търсят по всякакъв начин да прехвърлят собствената си вина на някой друг. Отново сглобка - много зависи кой как ще се представи, кой от тях има интегритет, за да участват в подобни разговори".

Борисов каза още, че преди три години ГЕРБ е вкарала България в европейския банков съюз, в еврозоната, остави абсолютно готов, договорен с Еврокомисията План за възстановяване. "Да кажеш, че ГЕРБ са виновни, е несериозно. Акад. Денков да отговори защо три години, след като бяха в кабинети, само България нямаше план (за възстановяване и устойчивост)", настоя лидерът на ГЕРБ.

Освен това според Борисов ПП-ДБ са харчили парите, които са заварили след ГЕРБ и призова Денков да каже също "какво е построил, какво са направили, къде инвестираха, за да се носи печалба".

Относно социологическите приучвания и твърдението на Кирил Петков, че са му искани 20 000 лева от социолози, за да отразяват тезите на ПП-ДБ, лидерът на ГЕРБ каза: "Никога не гледам социолозите, на мен никога не са ми искали пари, защото знаят, че не ги гледам. За който гласуват хората, както гласуват, след това така ще се работи в парламента". 

"Всичко се е разпаднало, отиваме на избори след два дена, те искат оставката на Росен Желязков", коментира лидерът на ГЕРБ в отговор на въпрос за исканата оставка на председателя на парламента. "Това са емоционални изблици не само на емоционалност, а и на неспособност, на слабост", смята той.

За служебния премиер Димитър Главчев Бойко Борисов каза, че е много е трудно да си служебен премиер без парламентарно мнозинство. "Много е трудно да не си работил тази работа и да ти се стовари всичко на главата и всички партии да се стараят да са далече от теб, а цялата отговорност да стовари на един човек", посочи той. "В сферата на отбраната, в сферата на енергетиката - служебният премиер може да разчита на пълна подкрепа от ГЕРБ", подчерта Борисов.