Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта, заяви бившият премиер и народен представител от ПП-ДБ Николай Денков. 

На брифинг в Народното събрание той постави въпроса защо все още няма второ плащане по ПВУ. По думите му законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като законите стоят в комисии, председателствани от ГЕРБ-СДС.

"За да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност, която е вкарана в програмата за тази седмица. Надявам се поне тя да бъде приета", отбеляза той.

Денков посочи, че Министерският съвет е свършил всичко, което е зависило от него, и следва да се осигури мнозинство в пленарна зала. Той добави, че правилата за работа на националната комисия за противодействие на корупцията за първи път са били изпратени на ЕК през октомври и оттогава досега върви кореспонденция, в която, според него ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията. 

"Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по плана за възстановяване и устойчивост", подчерта Денков. 

Бившият правосъден министър Атанас Славов пък каза защо според него ГЕРБ и ДПС са пратили страната на избори: "Първо, за да запазят своите удобни места във ВСС и Висшия прокурорски съвет. Изготвеният нов Закон за съдебната власт предвиждаше ясна и категорична деполитизация на парламентарното участие в двата органа".   

Миналата седмица мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.