От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви в кулоарите на парламента, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет. Костадинов изтъкна и още един аргумент - недопустимото, според него, поведение на Желязков към искането на "Възраждането" за минута мълчание за жертвите на арменския геноцид.

Костадинов обяви, че ще разговаря с представителите на БСП и "Има такъв народ", за да внесат още днес искане за оставката на Росен Желязков, която да бъде гласувана утре, предаде БТА.

"Поведението му в момента беше абсолютно недопустимо, след като беше отказана и минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид с абсолютно необоснованото твърдение, че не била кръгла годишнина", каза Костадинов.

В началото на заседанието парламентарните групи отбелязаха с декларации 109-та годишнина от арменското клане от Османската империя, както и прокуждането на над 1 милион души, голяма част от които намерили своя втори дом в България.

Минута мълчание поискаха от БСП, а след апела на Атанас Зафиров пленарната зала стана спонтанно на крака, въпреки че председателят на НС Росен Желязков не обяви такава процедура.

Самият Желязков беше единственият депутат, останал седнал на мястото си. До него обаче заместниците му Росица Кирова и Кристиан Вигенин се изправиха на крака заедно с останалите депутати.

След почитането на паметта на избитите арменци, Росен Желязков заяви, че това е било нарушение на правилата, защото няма годишнина. "Отбелязват се годишнини, а не се отбелязват прищявки на народни представители", упрекна той соцдепутата Зафиров, който се надпреварвал с "Възраждане" кой да поиска пръв минутата мълчание.

Поведението му провокира възмущението на Костадинов.

"След като имаше импулсивно ставане на крака и в крайна сметка почитане на паметта на жертвите, Росен Желязков си позволи да остане седнал. Това беше абсолютно безпрецедентно политическо изявление без думи - много по-силно като символ, отколкото като изявление", коментира после пред медиите Костадинов.

Снимка: БТА

"Ние всеки път ставаме с минута мълчание, когато трябва да се почетат жертвите на Холокоста, който е другият огромен геноцид, извършен през 20 век. Българското Народно събрание обаче, в лицето на неговия председател, си позволи да раздели жертвите, допълни лидерът на "Възраждане", каза той.

По-рано, по време на декларацията за арменския геноцид той изрази възмущението си от отсъствието от залата на цялата парламентарна група на ДПС.

"Днес трябваше заседанието на НС да започне с минута мълчание за арменския геноцид, но това не се случи под давлението на ДПС, защото според мнозинството, годишнината не била кръгла", каза Костадинов.

И обвини движението, че е пета колон на Ердоган. "Българският парламент се закичи с клеймото на позора. Позор за ГЕРБ, ПП-ДБ и липсващите ДПС, обслужващи турската политика, които се държат като турска, а не като национална организация, която твърдят че уж са", обвини Костадин Костадинов.