Със скандал Народното събрание прие на две четения Законопроект за ратифициране на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Комисията и Република България.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че основната причина за споразумението е актуализацията на българското прехвърляне на средства (алокация) по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) вследствие на "по-добро от очакваното представяне на нашата икономика", предаде БТА.

В доклада е уточнено, че е необходимо измененото споразумение да влезе в сила преди 31 декември 2023 г.

"В противен случай Европейската комисия няма да може да поеме ангажимент да предостави на България 1 052 735 263 евро по ПВУ, които биха били безвъзвратно загубени за страната ни".

"Известно е, че подобни актуализации доведоха до намаление на ПВУ на 22 държави членки, сред които и България. От своя страна, това налага актуализация и на сумата във вече подписаното и ратифицирано през 2022 г. Споразумение за финансиране, което е правната база за изплащането на грантово финансиране от Европейската комисия към България", се посочва още в доклада. И се подчертава, че конкретната ратификация не засяга съдържанието на ПВУ и неговите реформи или проекти.

От ратифицирането на това споразумение зависи това дали България ще вземе 1 милиард 52 милиона 735 хиляди 263 евро по ПВУ. Срокът е 31 декември т.г., напомни депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев.

И призова предложението да бъде гласувано и на второ четене.

"Аз мисля, че това е защита на националния интерес", посочи депутатът.

В хода на дебата от "Възраждане" изразиха възражения срещу практиката ратификации да се приемат на две четения, за да бъдат направени редакционни предложения.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че с приемане на това изменение на практика се съгласяваме средствата за България по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат намалени.

"Ние няма да го подкрепим, защото в крайна сметка това е унизително за нас. Унизително е за нещо, което по принцип отдавна трябваше да ни е дадено, защото ни се дължи. На всичкото отгоре ние да го приемаме безкритично, че ни намаляват един милиард. Иначе тука по време на дискусиите за бюджета се водеха титанични спорове за 20 000 лева за културния център в Босилеград, които в крайна сметка не бяха дадени, за едни 200 000 лева за български военни гробища в Македония и какво ли още не", каза Костадинов.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС текстовете минаха и на второ четене. Против бяха депутатите на Костадинов, както и ИТН. По-голямата част от народните представители на БСП се въздържаха.

От "Възраждане" обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради нарушеното им право да внесат предложения за промени между първо и второ четене.

Парламентът удължи срока на действие на три временни комисии

Народното събрание реши, че удължава срока на действие на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, с три месеца.

С друго решение депутатите удължиха срока на действие на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред, във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември 2023 г., както и с употребата на физическа сила и помощни средства от служители на Министерството на вътрешните работи по време на провеждането му, с два месеца.

С три месеца беше удължен срокът на действие на Временната комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София.

Депутатите излизат от утре в коледна ваканция. Според правилника за работа на парламента "Народното събрание е във ваканция от 22 декември до 10 януари".

Светли празници, много здраве и успешна 2024 г. благодаря ви, обърна се към народните представители председателят на парламента Росен Желязков и закри заседанието.

В последния ден от работата си, преди ваканцията, депутатите гласуваха окончателно държавния бюджет за 2024 г.