Засега няма постигнато решение за изход от напрегнатата ситуация, която се създаде между Националния институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките. Кабинетът обаче ще отпусне на следващото си заседание допълнителни 20 млн. лв. за наука, стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов с участието на синоптици и академици, както и на образователния министър Красимир Вълчев.

До другата сряда /22 август/ БАН и НИМХ да се разберат, ако не, ще се търси друго решение за синоптиците. Такъв ултиматум е дал на двете страни премиерът Бойко Борисов по време на срещата в Министерски съвет. Той е призовал двете страни да постигнат общо решение, което да бъде "в дух на съгласие".

В дадения от него срок Министерство на образованието и БАН трябва да намерят решение, с което да удоволетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост.

Снимка: БТА

"Това, което имаме като ситуация, е категорично искане на НИМХ да излезе извън БАН, което БАН не подкрепя. Причините за искането са както финансови, така и лично отношение. Ние сме готови да подкрепим всяко решение. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден от БАН, но ние не можем да останем безучастни, защото НИМХ обслужва седем или осем сектора", заяви Красимир Вълчев.

Министърът посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ.

"Ние, като правителство, в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и само с един институт. Ако такова не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на НИМХ, така че да не спре дейността му", коментира Вълчев.

Снимка: БТА

Малко сме разочаровани от тази среща, каза шефът на метеоролозите проф. Брънзов. Той не вижда нищо лошо в това да излязат от БАН, докато акад. Ревалски от академията изрази несъгласие с едно такова механично изваждан. Ще изпълним волята на правителството и ще преговаряме още десет дни, надявам се нещо ново да се случи, но не знам доколко е реалистична тази надежда, каза проф. Христомир Брънзов.

Той припомни, че в отвореното писмо на НИМХ го има категоричното и ясно желание на всички работещи за излизане от БАН.

"Това че можем да повлечем крак и за други институти, защо трябва да е нещо лошо, тъй като не сме крепостни селяни в някаква страна, която я няма вече отдавна", заяви директорът на НИМХ. Ние сме малко дори разочаровани от тази среща, защото очаквахме доста по-категорично позиция от страна на правителството, но нашата работа е да обслужваме държавата и обществото, коментира проф. Брънзов. Той добави, че ще преговарят с БАН и след десет дни сигурно ще има новина.

По думите на шефа на БАН, ако един институт излезе от състава на академията, щял да повлече крак. От БАН са съгласни бюджетът на метеоролозите да бъде на отделен ред, но без да бъдат вадени механично от академията.

Не виждам нищо лошо в това, ние не сме крепостни селяни, пък заяви от своя страна шефът на синоптиците.

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН не е типична научна организация и в него учените са около една седма по щат, а реално са много по-малко - 1 към 10. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Ревалски направи това изказване, обяснявайки научните критериите за разпределяне на средствата в БАН. Той отбеляза, че затова БАН и МС са подписали в началото на тази година споразумение, в което се предлага бюджетът на БАН да се прави по друг начин от следващата година. По този начин дейността на НИМХ-БАН, а и други дейности, може да се отделят на отделен ред и да бъдат финансирани, обясни акад. Ревалски. По думите му целта е средствата да не се преразпределят от Общото събрание на БАН.

"За мен решението на проблема с НИМХ в рамките на БАН е неговият бюджет да бъде на отделен ред", заяви акад. Юлиан Ревалски.