Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има промяна в данъчната политика.

"Данъците си остават тези, мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология", каза той по време на церемонията по връчването на наградите на КРИБ и списание "Икономика" - "Мистър и Мисис Икономика".

Премиерът говори в присъствието на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят изтъкна, че правителството внимателно и пестеливо харчи в условията на голямата задлъжнялост в световен мащаб на държавния и частния бизнес, като напомни. И благодари на деловите среди, че дават възможност икономиката да продължава да расте и отчете, че България има ръст близо 4 на сто на износа.

"Благодаря на всички вас, които със своите умения, воля, предприемчивост давате възможност икономиката да продължава да расте. В много държави, когато се прави статистиката, се започва от базови стойности, много лесно се проследява развитието на една държава и можете да видите кога е бил застоят на България. Последните 10 години вървим заедно и успоредно все нагоре. Няма такава задлъжнялост в историята на света, каквато има днес в световен мащаб. Това представлява огромен риск, особено за малки държави. Затова ние харчим внимателно и пестеливо: за образованието на първо място. Дуалното обучение все повече се развива и благодаря на всички вас, които издържате паралелки", добави още Борисов.

Той изброи инфраструктурните проекти, по които в момента се работи, и с подкрепата на бизнеса, като сред тях са обходът на София ("Младост" - магистрала "Тракия"), магистрала "Хемус", магистрала "Европа", магистрала "Струма" в района на Кресна, проектите в района на Габрово.

"Аз отсечката в Банкя я оставих последна, накрая си ходя през "Младост". Накрая сигурно ще ни бият с камъни за тая отсечка, но това е друг разговор", разсмя Борисов присъстващите в залата.

Той спомена още газовите проекти и напомни за платеното за американските централи, за реакторите, за КТБ и за Ф-16.

"Плюс всичко това, което сме направили, сме на излишък", категоричен беше премиерът и отбеляза, че по време на управлението на Пламен Орешарски страната е била на дефицит.