В следващите седмици ще се разберем кой ще е новият председател на Столичния общински съвет (СОС), каза Ваня Григорова след среща на общинските съветници от "БСП за България" с техните колеги от "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) в сградата на общината.

Според Григорова тезата, че може да се стигне до нов избор на общински съветници в столицата е била спекулация на политическите противници на БСП. Ваня Григорова и председателят на БСП-София Иван Таков отново потвърдиха, че стоят зад издигнатия от "БСП за България" кандидат за председател на Столичния общински съвет - Диана Тонова. И двамата определиха срещата като конструктивна и обявиха, че вероятно в сряда диалогът ще продължи.

Всички снимки преди и след срещата ВИЖТЕ ТУК >>

В отговор на въпрос дали от "БСП за България" биха подкрепили друг кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) за поста председател на СОС, вместо Борис Бонев, Ваня Григорова обясни, че първо трябва са се разбере кой би бил той.

И сега имаме разбирателство по някои от темите, но имаме и сериозни различия по генерални структурни въпроси, каза още Григорова.

Иван Таков с кандидата на БСП-София за председател на СОС кандидатът на БСП Диана Тонова (в средата) и Ваня Григорова (дясно)

Снимка: БТА

Сега говорихме и за следващ разговор, който да проведем може би в сряда. Иван Таков обяви, че БСП ще поиска среща с ръководството на "Топлофикация" - София за готовността за отоплителния сезон и проблемите със задлъжнялостта на дружеството, която е много голяма. А от кмета Васил Терзиев ще поискат доклад за състоянието на общината към момента.

Ваня Григорова

Снимка: БТА

Според Борис Бонев не е обсъждан въпросът за новия председател на СОС, въпреки че е станало ясно, че проблемът не е в личността на кандидатите. По голяма част от големите теми за София има припокриване, говорихме за тези, по които няма съгласие, те не са толкова много, но най-хубавото е, че те не са непреодолими, каза Бонев.

Борис Бонев

Снимка: БТА

Постигнахме принципно съгласие, че дори да има неща, за които не можем да постигнем съгласие, по-добре да свършим всички останали, за които имаме - в сфери като антикорупция, ревизия на управлението на ГЕРБ, комуналните услуги, начинът, по който стотици милиони от данъците на софиянци се харчат всяка година.

Емилия Ангелова от групата на ПП-ДБ-СС

Снимка: БТА

На въпрос на БТА дали предстоят още срещи, Борис Бонев отговори, че в понеделник ще има още срещи с другите групи в Столичния общински съвет. Той допълни, че от ГЕРБ не са отговорили на поканата. По повод критиките за начина, по който общината се справя с тежката зимна обстановка, Бонев каза, че екипите на Столична община, на районните кметове, на службите за пожарна и аварийна безопасност, на Столичния инспекторат полагат изключително сериозни усилия да се справят с предизвикателството. За първите четири дни и половина на новия директор на Столичния инспекторат вече са наложени между три и седем пъти повече глоби по общинските наредби, включително и днес за хиляди левове на почистващите фирми за неизчистени спирки, не са признавани разходите им и са пращани за допълнителни обработки на места.

Преговарящият екип на ПП-ДБ-СС влиза в Общината

Снимка: БТА

Преговарящият екип на БСП-София влиза в Общината

Снимка: БТА