Едно от най-известните лица от българската музика - певицата Богдана Карадочева, подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова. Изпълнителката отправи видеопослание преди балотажа, в което обясни защо ще гласува за нея, а не за опонентката й Мая Манолова, подкрепена от БСП.

Клипът, в който участва и самата Фандъкова, беше публикуван в нейната Фейсбук страница.

"Благодаря за подкрепата на Богдана Карадочева! София живее чрез култура и изкуство! Да продължим да създаваме, в името на града!", написа кметицата, която се бори за четвърти мандат и спечели първи тур с почти 9% преднина.

Dir.bg потърси певицата за коментар.

- Г-жо Карадочева, Вие сте емблематично лице на синята идея през целия преход. Много десни хора няма да гласуват изобщо на втория тур, защото не припознават като свой кандидат не само Мая Манолова, която е бивша депутатка от БСП, а и Йорданка Фандъкова. Затова вероятно подкрепата ви за кандидатурата на ГЕРБ ще предизвика противоречиви реакции...

- Защо? Аз съм антикомунистка, аз съм дясна и гласувам за Фандъкова.

- Тоест - за Вас тя е десен политик и подкрепата за нея не противоречи на политическите ви пристрастия, които никога не сте крила?

- Не, мисля, че няма противоречие. Мисля, че тя е дясна и си защитава позициите. Разговаряла съм с нея. 

- Значи наистина харесвате Фандъкова и подкрепата Ви не е просто вот срещу Манолова?

- Харесвам я. Харесвам я, защото не е агресивна, добре възпитана, защото упрвалява спокойно и всички тези истерии около това кое не е на София... София е много хубава, аз съм родена в София, пораснала съм тук и намирам, че е прекрасна. Ето и сега има мои близки от чужбина тук, които са във възторг. Защо трябва винаги да търсим някакви негативни неща?

- Явно има хора, за които това е важно. Видяхте, че много десни избиратели реагираха остро срещу решението на рапъра Ицо Хазарта да пее на предизборно събитие на ГЕРБ, макар, както той обясни - да не е агитирал за партията?

- Защо трябва да се възмущават? Всеки има право да пее където си иска. Аз не съм пяла никъде, но това не ми пречи да харесвам и да имам предпочитания. Аз много обичам София, връщала съм се винаги с любов от всички краища на света заради моя град. Тези истерии вече - ама "Граф Игнатиев", да, бяха сложили някакви мраморни грозни неща, които ги махнаха и сега е много хубав. Има градинки, преди няколко дни бях в Докторската градинка - ами прекрасно е, центърът, от който съм аз, също много ми харесва.

Богдана Карадочева и Йорданка Фандъкова се срещнаха преди втория тур

Кадър: Официален Facebook профил на Йорданка Фандъкова

Междувремнено подкрепата си за Йорданка Фандъкова даде и известният актьор Асен Блатечки.

"Подкрепям г-жа Фандъкова, защото искам за моя град да се грижи умен, мил и разбран човек", заяви той, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ, и подчерта, че тя е единственият кандидат, който за мисли за културата в столицата.

"Благодаря за подкрепата на Асен Блатечки! София е духовно и културно средище и с Вашата подкрепа ще продължа да работя за това! ✌", написа Фандъкова в социалната мрежа, където беше публикувано и видео от тяхна среща.

По-рано и примата на българската естрада Лили Иванова подкрепи Фандъкова.

"Възхищавам се на интелекта и силата на характера на г-жа Йорданка Фандъкова, на работохолизма, толерантността и уважението, с които се отнася към всички! Г-жо Фандъкова, желая Ви много здраве, лично щастие... Бъдете силна! Успех!", написа в профила си във Фейсбук певицата.

Още преди първия тур на местните избори и футболната легенда Христо Стоичков подкрепи кандидатката на ГЕРБ.

"Вярвам в един почтен човек, какъвто е Йорданка Фандъкова", заяви носителят на "Златна обувка" .