199 водачи са наказани за една година, заради каране или престой в аварийната лента по магистралите. Това съобщи по време на парламентарния контрол вътрешният министър Младен Маринов. Санкциите са наложени в периода 26 септември 2017 - 26 септември тази година.

Министърът припомни, че е забранено движението или спирането в аварийните ленти на автомагистралите, освен в случаи на техническа неизправност на превозните средства или при влошаване на здравословното състояние на водача.

"Припомням също така, че глобата при първо такова нарушение е 1000 лева и отнемане на книжката за срок от 3 месеца. При повторно нарушение глобата става 4000 лева и отнемане на книжката за срок от 6 месеца'', уточни Маринов.

Депутатите, задали въпроса, коментираха, че толкова малко санкционирани нарушители за една година показва, че министерството не се справя и попитаха какъв е смисълът законодателят да предвижда строги санкции, да вдига глоби, след като те не биват налагани. И  поискаха да разберат как възнамерява МВР да затегне режима, така че да гарантира спазването на закона. 

Вътрешният министър посочи, че ресурсът на хора за покриване на всички пътища не стига. Затова той обеща да работи за намирането на "съвременни методи за контрол на този вид нарушения" чрез монтиране на камери и други технически средства за контрол, които автоматично да генерират глоби.