Най-вероятно Конституционният съд на България ще последва примера на Германия за отмяна на електронното гласуване, заяви пред радио "Фокус" професорът по конституционно право Георги Близнашки, след като омбудсманът Мая Манолова обяви ще сезира конституционните съдии за поредното му отлагане.

Той уточни, че причината Германия да забрани това гласуване е, че не са създадени достатъчни гаранции за сигурност. Близнашки подчерта, че дори страни като САЩ прибягват към т.нар. "гласуване по пощата", а след въвеждането на електронно гласуване във Франция то също беше отменено.

"Все още изоставаме в обзавеждането на електронното правителство или електронното управление. Вярно е, че България има традиции в тази област, нека не забравяме, че някога в старите времена страната ни беше специализирана в областта на електрониката, но за разлика от други страни, като балтийските, най-вече Естония, тези неща у нас се забавиха и по-добре да има по-голяма сигурност, отколкото да поставим под съмнение крайните резултати на изборите", каза още професорът.

Той добави, въпреки че по-рано е настоявал електронното гласуване да бъде бързо одобрено, сега смята, че трябва да се вземат всички мерки да не се стига до фалшифициране на изборите, а на този етап това не е на лице.

"Машинното и електронно гласуване ще направи изборите по-честни, нуждаем се от възстановяването на доверието в изборната демокрация", коментира междувременно в сутрешния блок на БНТ председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

"Над 2 млн. души се обявиха на референдум за електронното и машинно гласуване. ГЕРБ извадиха от бюджета средствата за това гласуване. От 2017 г. законът се нарушава с всяко гласуване заради неизползването на машини за гласуване. То не позволява манипулации, ето защо управляващите нямат интерес от неговото въвеждане", изтъкна той.

По думите му демократичната общност трябва да се обедини срещу модела на управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти", а общи действия преди евроизборите трябва да се предприемат сега, тъй като остава малко време до евроизборите.

Преди дни обаче премиерът Бойко Борисов беше категоричен:

"За машинно гласуване сме "за", за електронното - в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигурността, защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа. Това е единственото, което ако се нарича отстъпление, то е отстъпление в цяла Европа. В Естония пробиха картите за изборите".