Няколко десни политически формации - начело с "Демократична България" (ДСБ и "Да, България"), ДБГ и СДС, се обединиха с декларация, в която настояха за въвеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване. В нея се казва, че правителството трябва да спази закона, съдебното решение и волята на българските граждани. Партиите настояват да се предвидят пари в бюджета за въвеждането на такова гласуване и се противопоставят на законопроекта на управляващите за промени в Изборния кодекс, който отменя електронното гласуване и ограничава машинното.

Ето какво се казва в текста на декларацията, подписан още от Българска нова демокрация, Обединени земеделци, Български демократически форум и Български земеделски народен съюз:

"Ние, политическите партии от демократичната общност, се обявяваме за въвеждане на машинното и дистанционното електронно гласуване на следващите избори.

Считаме, че правителството и Народното събрание са длъжни да спазят закона, съдебното решение и волята на българските граждани, недвусмислено изразена на провелия се на 25 октомври 2015 г. референдум, и незабавно трябва да предприемат всички необходими действия за изпълнение на конституционните си задължения.

Ще работим за създаване и приемане на справедливи правила, които да премахнат извършваните досега изборни манипулации и така да възстановят доверието на българските граждани в честността на вота.

Ще отстояваме заедно въвеждането на машинното и дистанционното електронно гласуване като:

1. Настояваме да се предвидят в държавния бюджет средствата, необходими за закупуването на сигурни технологии, както и да започне издаването на електронни идентификационни документи;

2. Остро се противопоставяме на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти, с който на практика се отменя дистанционното електронно гласуване и се ограничава значително машинното гласуване;

3. Отстояваме въвеждането в най-кратки срокове на нормативни правила, които да гарантират въвеждането на сигурни системи за машинно и дистанционно електронно гласуване;

4. Настояваме за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите "мъртви души";

5. Предложим въвеждане на възможността за дистанционно гласуване по пощата;

6. Защитаваме върховенството на закона и изобличаваме правителството във всичките му опити да го погазва, както в случая с машинното и електронното гласуване.

За да има демокрация в България, изборите трябва да са свободни и честни. Изборният процес трябва да създава доверие. Партиите, които планират промени в Изборния кодекс, за да си осигурят служебна победа, водят страната към пълзяща диктатура. Гражданите у нас и в чужбина трябва да имат истински свободен достъп до гласуване и участие в демократичния процес. За това са нужни обединените усилия на демократичната общност за натиск върху управляващите, които правят всичко възможно да създават ограничения пред избирателите и систематично отказват да изпълняват разпоредбите, приети в Изборния кодекс".

Вчера омбудсманът Мая Манолова обяви ще сезира Конституционния съд за поредното отлагане на електронното гласуване.

"Електронната идентификация трябваше да е факт от 1 януари 2018 г., отложи се за 1 януари 2019-та, а сега има законопроект на Министерския съвет за преминаване и пребиваване на чужди и съюзнически въоръжени сили през България и там ни в клин, ни в ръкав, в преходните и заключителни разпоредби се предлага отлагане на електронната идентификация за след 2020 г.", мотивира се тя.

Според Манолова това е нарушаване на основно конституционно право - изборното, и то не може да се "промушва" през разпоредби на съвсем различен закон.

"С поведението си по отношение на машинното и на електронното гласуване държавни институции нарушават системно българските закони", коментира още омбудсманът, като подчерта, че Министерският съвет за поредна година предлага на Народното събрание бюджет, в който не са предвидени средства за това.

Манолова смята, че ЦИК трябва да даде отговор за обществената поръчка, публично обявена през месец май, за проучване на пазарните възможности за закупуване или наемане на машини за гласуване.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов коментира:

"За машинно гласуване сме "за", за електронното - в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигурността, защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа. Това е единственото, което ако се нарича отстъпление, то е отстъпление в цяла Европа. В Естония пробиха картите за изборите. В Германия Конституционният съд забрани електронното гласуване. Народът иска и още на първите избори хакерите, като подредят и фалшифицират изборите, тогава трябва да видим какво да правим. 2 години след избора на президента Тръмп основната тема на САЩ е намесата на Русия в изборите им".