Скандалният бизнесмен Бенчо Бенчев се появи днес на заседание на Общинския съвет в Бургас за пръв път след скандалното му задържане с Митьо Очите в Истанбул през лятото.

През цялото време Бенчев мълча

Снимка: Булфото

Бенчев участва в 49-ото заседание на съвета като независим, след като още през септември беше отлъчен от групата на общинарите на БСП, която се разпадна заради липсата на минимален брой участници - 5 души. По тази причина сега и бившите му колеги, които го свалиха и от поста зам.-председател на Общинския съвет, са независими.

Снимка: Булфото

След избухването на скандала Бенчо Бенчев спря да участва в заседанията на Общинския съвет. Според близките му имал здравословни проблеми. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че той не е член на БСП, макар че е избран от партията като общински съветник. Тя дори го определи като "ярък пример на модела на прехода".

Днес той коментира, че е обиден на партията, че толкова бързо е свалила доверието си от него.

"Погребаха ме жив. Не съм с доказано престъпление, а те ме таксуваха като такъв. Надявам се органите да си свършат работата и истината - че не съм виновен, да излезе наяве. Вечер не мога да спя. Минаха 3 месеца от случая и се опитвам да разбера какво престъпление съм извършил, но не мога да разбера", каза Бенчев, цитиран от "24 часа".

През август съдът пусна на свобода Бенчев срещу 50 000 лв. Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за укриването на Димитър Желязков, който е сочен за организатор на престъпна група. За това престъпление бизнесменът, известен със своя Ролс-Ройс може да получи до 5 години затвор. Второто обвинение е за незаконно притежаване на боеприпаси.

След задържането му бургаският общински съветник обясни, че случайно се видели с Желязков в Гърция, при което поел ангажимент да го превози до Истанбул, защото бил болен и имал нужда от лечение. Той твърди, че не е укривал Очите, тъй като в началото на пътуването той още не бил обявен за издирване.

Самият Желязков все още е в турски арест, но преди дни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че скоро ще бъде екстрадиран в България.