В обвинението изрично е подчертано, че укривателството на Бенчев на Очите е без предварителен сговор. Това обяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев на специален брифинг пред журналисти. Според юристи това означава, че липсва умисъл в деянието.

Прокурорът изтъкна също така, че за кратък период от време е свършена изключително огромен по обем работа от разследващите органи.

Относно наложена парична гаранция от 50 хил. лева за Бенчев, Чинев уточни, че определянето на сумата е съобразено с финансовото състояние на обвинения.

"Тя е такава, за да може да гарантира присъствието му в един бъдещ процес. Даден му е максималният по закон 15-дневен срок, за да обезпечи гаранцията. Разбира се, постановлението на прокуратурата може да бъде обжалвано пред Районния съд в Бургас, но дали това ще се случи - зависи от адвокатите на Бенчев", каза Чинев.

Снимка: Дир.БГ

Прокурорът уточни, че откритите боеприпаси, заради които е повдигнато второто обвинение срещу Бенчев, са 57 броя патрони. Те са намерени в спалнята на бизнесмена и той не е имал необходимите за тях документи. "Ако бъде доказана вината му по това обвинение, предвидената присъда е от 2 до 8 години", подчерта Чинев.

За предполагаемото укривателство на Желязков, обвинението срещу Бенчев е, че на 2 август в Солун се е срещнал с Желязков и със собствения си автомобил го е транспортирал през гръцко-турската граница до Истанбул. От 2 до 4 август 2018 година му е предоставил стая в хотел "Рамада", която е била резервирана на името на Бенчо Бенчев.

Припомняме, че Бенчев бе задържан в началото на август в Истанбул в хотел в Турция заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков - Митьо Очите.

Желязков бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол като лидер на организирана престъпна група за рекет, побоища, заплахи и търговия с наркотици.