Бащата на Кирил Петков никога не е бил командирован със заповед, издадена от администрацията на Министерския съвет и от страна на МС никога не са подавани заявки за качването му на борда на летателно средство на ДАО (бел. ред. - Държавният авиационен оператор). Това се казва в отговор на запитване от страна на предаването на Нова тв "Твоят ден" към Правителствената информационна служба.

То е породено от твърдението на бившия зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов в тв студиото, в което той заяви, че бащата на Кирил Петков - Петко, е бил ангажиран с търсене на доставчици на синьо гориво. По думите му той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната политика на Петков - Весела Чернева на държавни разноски през първата година на миналата година.

"Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от 27.06.2022 за среща с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция г-н Фатих Дьонмез за един ден - 27 юни 2022 г., в гр. Анкара са командировани министърът на енергетиката Александър Николов, съветникът на министър-председателя Весела Чернева и съветникът на министъра на енергетиката Ангел Янков. Съгласно заповедта пътуването се осъществява със самолет "Фалкон" на Държавния авиационен оператор по маршрут София - Анкара - София. Заявката за изпълнението на полета до ДАО е от Министерството на енергетиката", заявяват още в позиция от Правителствената информационна служба.