Кирил Петков ли е бил премиерът, след като баща му Петко е летял до Турция да преговаря за газ, пита се бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

"Днес разбрахме, че не е сигурно дали Кирил Петков е бил премиер, защото баща му е ходил да договаря газ, според думите на зам.-министър Пламен Данаилов. Толкова е смешно, все едно сме в детската градина", коментира енергийният експерт на партията в ефира на бТВ.

По-рано в четвъртък един от тримата разпитвани вчера в националното следствие - бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов, съобщи по Нова телевизия, че бащата на бившия премиер е бил ангажиран с търсене на доставчици на синьо гориво.

"Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната политика на Петков - Весела Чернева. Летял е на държавни разноски през първата половина на миналата година", съобщи разследваният Данаилов.

Самият Пламен Данаилов е потвърдил пред "24 часа", че разполага с документ, доказващ полета и участието на Петков-баща в него и факта, че е минавал през правителствения VIP в посока Турция. От енергийното министерство пък ще правят проверка дали това е така - разпореждането е на служебния министър Росен Христов.

"Ще съдя Пламен Данаилов", е заявил пък самият Петко Петков, съобщава медията

"Тая държава не знаем кой я е управлявал", възкликна по повод разкритието Делян Добрев.

"Затова плащахме горивата с един лев надценка. Това, което ние твърдяхме, излезе вярно. Печелили са по 50 лева на всеки резервоар", заключи политикът от ГЕРБ. "Прокуратурата установи, че е вярно, че е купувана руска газ и е бил по-скъп, купили са газ за 2 милиарда лева без търг и конкурс. Ние като опозиция, каквото трябваше - сме го направили. Съдът ще прецени дали има престъпление", добави той, след като бившият енергиен министър Александър Николов, един от тримата разследвани по сигнала на ГЕРБ, беше и обвинен.

"В последните два дни бившите управляващи се изкараха герои. Те не били се съгласили да купуват газ с рубли. Защо тогава не направиха търг? С процедурите, които направи служебния кабинет получихме по-евтин газ с 20%. Прокуратурата смята, че е бил ощетен държавен интерес с 88 млн. евро. Според нас сумата е близо 700 милиона", коментира Делян Добрев.