Институцията публикува одита на концесионния договор "Ски зона с център Банско – част от територията на Национален парк "Пирин" за периода от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г. Проверени са контрола на МОСВ и изпълнението на задълженията на концесионера "Юлен" АД по договора, съобщи БГНЕС.
Отговорност за допуснатите нарушения носят министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и Нона Караджова, управлявали в рамките на този период, добавя Медиапул.

Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г., като целият период на концесия е 30 години. Концесионният договор е сключен през 2001 г. Ведомството не е отстранявало и проблемите своевременно.

Сметната палата констатира, че клаузите от договора за концесия по отношение на ползването на предоставената концесионна територия, определянето и внасянето на концесионното възнаграждение, откриването и поддържането на банковата гаранция за инвестициите и опазването на околната среда са непрецизирани, непълни и не достатъчно ясни.

Договорът не съдържа клаузи за санкции и неустойки при системно неизпълнение от концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане на концесионното възнаграждение.
Концесионерът "Юлен" е изпълнил основното си задължение за реализиране на предвидените инвестиции.

През първите десет години от срока на концесията дейностите на структурите в МОСВ, ангажирани с контрола по концесията и отстраняване на възникнали проблеми, се оценяват като неефективни.

Сметната палата не налага санкции, но дава препоръки на министъра на околната среда и водите за постигане ефективност на контрола по изпълнението на договора и осигуряването на отчетност и прозрачност на контролните действия.
Някои от препоръките са:
  • да се създаде регистър на активите с информация за предадените на концесионера активи, новоизградените и новопридобити след сключване на концесионния договор, стойността им, годината на придобиване, експлоатационния ресурс, както и издадените актове за собственост;
  • да се отстранят несъответствията между нормативната уредба и фактическата обстановка по ски съоръженията в зоната на концесия, собственост на трети лица;
  • да се изясни с концесионера за размера на използваемата площ и да се изляснят противоречията в договора на описанието й и границите на концесионната територия;
  • да се уточнят параметрите на компонентите при формирането на концесионното възнаграждение.
Препоръчва се още екоминистърът да определя годишни и оперативни цели, свързани с организацията на дейността по контрола на концесионния договор, длъжностните лица и административните структури на МОСВ, "чието изпълнение да гарантира ефективно ръководство на дейността и контрола и ще генерира надеждна и достоверна информация, необходима за вземане на своевременни управленски решения, пише още в доклада.
До четири месеца от получаването му министърът трябва да вземе мерки за изпълнение на препоръките и да уведоми писмено за това председателя на Сметната палата.

Бившият екоминистър Нона Караджова възложи преди време замерване на
площта, ползвана от "Юлен" АД, акционер в което е и община Банско. Проверката на МОСВ установи превишението на площта с 650 декара, но концесионерът обжалва констатациите. Беше възложен социално-икономически анализ на ски зоната.
Плановете за управление на националните паркове имат 10-годишен срок. Действащият план за Пирин изтича през следващата година. Новият план трябва да влезе в сила до края на 2014 г.