С изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2 % от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 % в ски зоната в Добринище. Тоест - говорим за 2.6 %, като става дума единствено за спортна и съпътстваща я инфраструктура, и никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти.

Това каза на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде Агенция "Фокус".

Той обясни, че днешното му посещение в Банско е във връзка с второто решение, което е приело Министерски съвет, а именно да провери какви са максимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени, така че, ако има инвестиционно намерение за изграждането на втори лифт в Банско, то да се случи в максимални кратки срокове.

„Това, което уточнихме днес е, че Община Банско има следващо задължение да изработи устройствен план за зоната, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие.

Тук искам да подчертая, че на практика когато ставаше дума, че плановете трябва да подлежат на такива оценки, именно тези планове подлежат, тоест искам още веднъж да разясня, че в решението, което се взе на 28 декември за изменение плана за Пирин, там бяха изменени режими.

В плана, който трябва да направи общината вече ще има конкретни параметри и тези параметри подлежат на екологична оценка и оценка за съответствие“, каза още министър Димов.

Той обясни, че може би защото и двете се наричат план, то някои хора са останали с грешно впечатление.

„Но това е планът, който подлежи на тези оценки по закон и по български и по европейски, и естествено ще мине през тези процедури.

Това ще даде възможност, след като има такъв план, да се премине и към инвестиционно намерение, но пак казвам инвестиционното намерение е нещо, което ще е следващо.

Днес с общината уточнихме, че те в максимално кратки срокове ще започнат подготовка на този устройствен план. Тук е момента да подчертая, че някои от твърденията, които широко се тиражират през последните дни просто не отговарят на истината“, добави министър Димов.

Той подчерта, че конкретните инвестиционни предложения също ще подлежат на Оценка за въздействието върху околната среда и прочие, като тези процедури ще включват в себе си обществено обсъждане, в което всеки може да каже какво мисли и какви са неговите становища.

Министърът на околната среда и водите допълни, че на 3 януари 2018 година в лайф видео в една от социалните мрежи ще отговаря на всички, които имат въпроси, свързани с темата.