Българските евродепутати излязоха с обща позиция на българските представители в Европейския парламент след проведеното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм по Пакет "Мобилност".

Днес в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. "Пътен алианс", че арогантното поведение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира съюзът. Нещо повече, очевидно, че настоящият парламент няма съгласие за приемане на работещи решения. Това гласуване показа, че компромис по предложените текстове от ЕК, както и последните компромисни предложения, предложени от докладчиците, не могат да бъдат приети. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя.

Ние, като представители на ЕП, за пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно българския национален интерес. Ние не допуснахме Комисията по транспорт да приеме цялостно решение по Пакета "Мобилност". За нас е недопустимо, при положение че са отхвърлени две от трите предложения, този въпрос да се поставя на разглеждане в пленарна зала. Очакваме всички институции в България да продължат своите усилия в подкрепа в тази битка за отстояване на нашите национални интереси.

Благодарим на българските, полските, румънските и латвийски превозвачи и транспортни работници, народни представители, министрите на транспорта на България, Полша и Литва, които създадоха неповторима атмосфера пред Европейския парламент и накараха да се почувстваме на родна земя. Така защитиха достойнството си на равноправни членове на ЕС, правото си на труд, конкуренция и свободен пазар.

Днес показахме, че "Съединението прави силата", се казва в общата декларация.

Снимка: Официален сайт

Благодарение на общите усилия на българските евродепутати, днес в комисията по транспорт на ЕП отхвърлихме два от трите доклада от пакета по мобилност. Това ни дава силни основания да настояваме за отлагане на планираните реформи за следващия мандат на Европарламента. Именно това ще бъде и посланието ми към Групата на социалистите в ЕП, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Благодаря на всички, които се включиха в протеста. Отново показахме, че обединени можем да постигаме резултати в името на националния интерес, допълни той. При това развитие е малко вероятно въпросът да бъде отнесен до пленарна зала. Ще продължим да работим за отлагането на целия пакет за следващия мандат на ЕП и цялостното му преразглеждане, за да се постигне по-добър баланс между интересите на различните държави, транспортния бранш и работниците.

Интензивните срещи по темата от последните дни, които проведох с редица колеги евродепутати от други страни, включително с изпълнителното бюро и с лидера на нашата парламентарна група Удо Булман, ми дават основание за известен оптимизъм. Практиката да се спасява страната в 12 без 5 и да оставяме такива важни теми за последния момент силно ограничава възможностите ни да постигнем каквото и да е. Ако българското правителство си беше свършило работата навреме, особено по време на Председателството на Съвета на ЕС, може би днес нямаше да бъдем в тази несигурна ситуация, заяви лидерът на ПЕС.

Надявам се силните възгласи и разветите знамена да накарат колегите, за да чуят справедливите искания на работниците от България, Румъния, Полша, Литва и други "периферни" страни. Законодателство, което предизвиква толкова дълбоки разделения в ЕС, което толкова ясно разделя държавите на печеливши и губещи, е абсолютно неприемливо.

Благодарим за усилията от страна на организаторите: Георги Петърнейчев от Асоциацията на българските предприятия за международни превози, Ангел Траков от Съюз на международните превозвачи, Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи в България, Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Александър Чакъров от Национално Сдружение на Българските Превозвачи. Ние сме на ваша страна!, категоричен бе Станишев.

И още нещо - за пореден път в ЕП доказахме, че по въпроси, засягащи националните интереси, българските евродепутати можем да обединим усилията си в името на обща кауза. "Съединението прави силата" е изводът, с който завършва общата позиция на всички наши представители в ЕП, разпространена до медиите по-рано днес. Иска ми се това да се случва по-често и навреме, когато става въпрос за националните ни интереси. За съжаление, отговорният начин на правене на политика, далновидният, държавнически подход при решаването на стратегически за страната ни въпроси, не е присъщ на този управленски формат, заяви Станишев. 

Снимка: БСП

 Според депутатите от левицата, които присъстваха на протеста в Брюксел, реакцията на правителството по пакет "Мобилност" е закъсняла.

 "Българските евродепутати се справиха със задачата да бъде отложено гласуването на Пакета "Мобилност", нека сега и българското правителство да последва техния пример." заяви зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на протеста в Брюксел.

"Когато се внасят предложения, като пакета "Мобилност", трябва да се търси основно компромис в рамките на Съвета на Европа. Тази възможност беше пропиляна по време на българското председателство. В този смисъл реакцията на правителството закъсня", заяви депутатът Димитър Данчев.

Тримата народни представители обясниха, че престои да се чуят мненията на координаторите в транспортна комисия - дали гласуваните днес от комисията доклади ще влязат за гласуване в пленарна зала. Единият от докладите е приет, а другите два не са. "За да се избегнат бъдещи подобни ситуации, е хубаво да се взима становище на ниво правителство и Съвет на ЕС и когато се защитава национален интерес да бъдат потърсени предварително съмишленици и съюзници в предстоящите гласувания. Крайно време е българското правителство да потърси коалиция, заедно със страните, които биха ни подкрепили.", заяви народният представител Манол Генов.

"Бих посъветвал всички тръпнещи от желание да коментират резултата от гласуването на т.нар. Пакет Мобилност да поизчакат. Това, което успяха да сътворят западните "колеги" е пълен, невероятен и безпрецедентен хаос. Никой не знае какво ще се случва. Изчакайте, за да няма после обяснения", написа пък във Фейсбук евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

 На протеста присъстваха над 1000 души - български, румънски и полски превозвачи и синдикати.

Снимка: Официален сайт

Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли последните предложения, свързани с правата на шофьорите на камиони за международен превоз. Евродепутатите отхвърлиха внесените промени, отнасящи се до заплащането на шофьорите, докато са в командировка, както и промени, свързани с времето за почивка на шофьорите. Това на практика означава, че засега текстовете не могат да влязат за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент и положението с командировките на международните шофьори остава такова, каквото е в момента.

По време на протеста евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков заяви пред събралите се пред ЕП шофьори от България, Румъния, Полша и Латвия:

"Здравейте, герои! Вие бяхте този допълнителен глас вътре, вие бяхте тези, които наклонихте везните. Които направихте така, че два от три доклада да паднат. Вие сте победителите. Вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте! Вие не се отказахте, вие стояхте до нас! Вие не се уплашихте! Доказахте, че не могат да ви запушат устата. Че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие! Вие днес сте основният виновник това нещо да се случи. Ваша е заслугата! Благодаря ви! Един човек не е на сцената - искам да благодаря и на Ангел (Джамбазки) за това, което направи, на Петър (Курумбашев) и на Сергей (Станишев), с които гласувахме заедно вътре. Но най-вече на вас - вие сте герои!

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт

Снимка: Официален сайт