Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ протестират пред централата на ДПС в София. Те осъдиха думите на лидера на движението Мустафа Карадайъ, при посещението му в Турция.

"Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински.", заяви Карадайъ по време на изявлението си пред Ердоган. 

"Недопустимо е лидерът на една регистрирана и действаща на територията на Република България партия да прави изказвания, които поставят под съмнение и териториалната цялост на страната", заявиха от ВМРО.

Патриотите скандират "Долу ДПС" и "Еничари". От органите на реда охраняват централата на Движението.

Снимка: Булфото

От ВМРО са дали изказванията на лидера на ДПС на прокуратурата. Патриотите поискаха те да се разследват.  Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че изказването на Карадайъ е "чисто национално предателство, накърняване на националните интереси, сепаратизъм и изказване като етническа партия.

Снимка: Булфото

Срещу изказването на Карадайъ се обяви и президентът Румен Радев: "Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява и да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската Конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела".

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото