Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието "родина". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган.

Държавният глава призова Карадайъ "да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание", а също така и какво пише в Конституцията, че не може да има партии на етническа и верска основа. "Имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права и не разделя по етнос, следва и политическите партии да не го правят", заяви Радев.

"Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се крепят на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела", каза още Радев.

За срещата стана ясно от публикация на Анадолската агенция, като в друг неин материал Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп следното: "Тази земя (Турция - б.р.) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (в България - б.р.) след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи.".

 Румен Радев коментира и акцията на ДАНС.

"В една правова държава не може и не трябва да има война между отделните институции, а прокуратурата трябва така да си върши работата, че да не се налага отвън да ни налагат санкции. Институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията, тази борба изисква и съдебна система, най-вече прокуратура и изисква да има не избирателен подход, а правораздавателната система да се задейства преди медиите и институциите в чужди държави да осветлят това, което се случва в България", подчерта Радев.

 Радев коментира и пенсионирането на Тодор Кантарджиев. Той заяви:

"Моят ангажимент е да посоча министрите, аз съм им делегирал моите правомощия да подберат своите екипи, а МС да води своята кадрова политика", каза Радев.

Попитан за процеса на ваксинация у нас Румен Радев каза, че здравният министър е заложил ясни приоритети - предимство на възрастните хора, хората над 60-70 години, хората с увреждания, на хората в слабо социално положение. България изостана драстично не само в процеса на ваксиниране, но в правилността на този приоритет, защото, ако видим другите държави от Европа, тези групи са на изключително приоритетно ниво, при нас те не бяха поставени на необходимото ниво и този приоритет дойде там, където му е мястото, коментира президентът Радев.

Държавният глава говори по актуални теми, след като откри инициативата "Три морета".

"Чрез нея всички 12 държави - заедно с нашите партньори ЕК, Германия и САЩ - ще работим, така че да имаме много по-голям икономически ръст в нашият регион. Да можем да развиваме свързано нашите образование наука иновации и технологии и младите хора да остават в нашия регион. Важен фактор е свързаността - инфраструктурна, транспортна, дигитална", коментира Радев.

Само след месец България ще бъде домакин на шестата среща на върха по инициативата "Три морета", на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички страни членки.

"Ще имаме много по-голям успех в развитието, ако обединим нашите усилия", заяви държавният глава.

Според Радев страните от инициатива са изправени пред сходни предизвикателства.

"Инициативата възникна, защото страните от региона имаха мъдростта да преценят, че сме 12 страни с много сходни исторически и икономически траектории и ще има много полза, ако обединим усилия", заяви Радев.

Според президента България е погледнала отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Държавният глава заяви, че се нуждаем от практически действия.

"Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност. За това и тази амбиция на инициативата да погледнем към нашия регион", допълни президента.

На събитието присъства и министърът на икономиката Кирил Петков:

"За мен тази инициатива е много важна, защото "Три морета" означават население от 12 милиона и над 2 трилиона БВП. Тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички нас", заяви той.