На Изпълнителен съвет в четвъртък "Български възход" ще решава въпроса за коалиране на предстоящия предсрочен парламентарен вот. Това обясни в кулоарите на парламента лидерът Стефан Янев.

"След това ще обявим, ако имаме желание да се коалираме с някого, евентуално с кого да водим разговори и дали това е възможно", посочи той. В момента разговори не се водели.

От БВ очакват да са част и от 49-то Народно събрание. Целта им е да получат най-малко двойно по-добър резултат от предишния.

Един от аргументите щял да бъде, че до голяма степен са говорили разумно по време на работата на 48-я парламент, опитвайки се да бъдат част от решенията, а не част от проблемите.

"Бяхме почти единствените, които през цялото време казваха, че национално отговорното поведение, поведението на всички партии в НС, е да направим усилия да съставим правителство", заяви Янев, цитиран от БТА. "Това не стана, заставаме пред "съда" на българските избиратели и трябва да бъдем откровени и честни", добави лидерът на партията.

"Да кажем, че начинът, по който говорим, действаме, постигането на баланс и взаимодействие с другите партии, е именно в интерес на хората, на решаването на проблемите и в крайна сметка поглед в бъдещето", обясни Янев.

В един момент, по думите му, трябва да си зададем въпроса каква България искаме да имаме утре.

"И това е нашето желание, затова пред нас не стои въпросът дали ще влезем в парламента, а колко по-добре ще се представим, посочи председателят на БВ. 

"Ако говорим за някакъв вид загуба, тя е калкулирана, отговори Янев на въпрос дали партията има имиджови загуби. Не влизахме в скандали, но скандалът, макар да дава известно предимство, да те вдига на гребена на вълната, как може да е в основата на устойчиви решения", изтъкна депутатът.

Стефан Янев беше категоричен, че "Български възход" не търси скандали, а устойчиви решения.