Отворено писмо до президента на Република Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. В него членовете на заличеното от Централния регистър сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в конституцията на страната, чрез което българите в Северна Македония да бъдат включени в основния закон, ангажимент, поет с преговорната рамка на страната за преговори с ЕС.

"Изминаха повече от три десетилетия от края на югославската окупация на нашата Македония. Три десетилетия, през които македонските българи очаквахме нашият народ да получи свобода и справедливост наравно с останалите части от народи, които живеят в страната. Днес това е настояване на всички 27 страни-членки на Европейския съюз. Проблемът е вече европейски. Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона. Побоищата над македонските българи, уволненията от работа, палежите и стрелбите по нашите клубове, оневиняването на извършителите, забраната на нашите сдружения, говорът на омразата в контролираните медии, поругаването на нашите паметници и фалшифицирането на нашата история - нищо няма да ни спре защото ние сме народът! Ние сме народът на Цар Самуил, на Възрожденците, на Екзархията, на Илинденци, на Гоце, на Тодор Александров и на Ванчо Михайлов. Нашето въвеждане в Конституцията на Република Северна Македония не е привилегия, а право", пише в откритото писмо, подписано от председателя Люпчо Георгиевски.

От сдружението изразяват готовност да помогнат за вписването на българите на три места в конституцията на Република Северна Македония.

"Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение. Без нас и с налагането на формули, които биха били камуфлаж на нашето неравноправие няма да бъде решен проблемът за нашия статут. Очакваме да бъдем поканени, за да бъдем чути в Скопие, както бяхме поканени и чути в Европейската комисия в Брюксел. Адресите, на които очакваме да получим Вашите покани, са Ви добре известни - те са същите, на които бяха пратени хора, за да ни палят и да стрелят по нас", пише в отвореното писмо до Стево Пендаровски.

От сдружението "Иван Михайлов" в Битоля се обръщат към президента на Република Северна Македония със следните молби:

  • да не се заиграва с термина "малцинство", защото не се смятат за малцинство;
  • да не агитира ЕС, че македонските българи са фашисти;
  • да помоли службите за сигурност да не харчат напразно парите на данъкоплатците за създаване на фалшиви български сдружения, които уж да ги представляват;
  • да не разчита, че те могат да бъдат разколебани чрез "корумпиране на отделни обществени лица в София".

"Очакваме, господин Президент, да приемете протегнатата ни ръка", пише в отвореното писмо, публикувано и на Фейсбук страницата на сдружението.

Сдружението Културен център "Иван Михайлов" Битоля беше регистрирано в Република Северна Македония през април 2019 г. и заличено от Централния регистър на страната преди месец в следствие на промени в закона за имената на сдруженията и фондациите, заради отказа да бъде променено името. В Северна Македония Иван Михайлов се смята за свързан с фашизма. След откриването на сградата на Културния клуб на сдружението бе направен опит за палеж на сградата, а извършителят получи условна присъда. Преди дни с черна боя бе заличено и името на сдружението от табелата на сградата. Срещу председателя му Люпчо Георгиевски се води наказателно дело за разпространение на ксенофобия.

Вчера държавният глава на Република Северна Македония заяви, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския президент Румен Радев. Пред ТВ Сител Пендаровски определи отварянето на български клубове в страната "като организирана провокация" от София и посочи, че в историята на Европейския съюз не е имало такова блокиране, каквото София прилага към Скопие:

"Трябват двама за танго. Обективно през последните две години България показа поредица от провокации към нас и изтъкна аргументи за нашата блокада към Европейския съюз (ЕС), което беше безпрецедентно в историята на Съюза. Никоя държава не е блокирала друга държава с думите "Вие не сте този, за когото се мислите". Да говоря за политика на идентичност и да крещя, че не съм македонец и че само ако сменя всички учебници ще мога да напредна към Европа. Можем да фалшифицираме срещи, но през последните две години на практика нямам нито един конструктивен разговор с Радев."

Повод за думите му стана изказването от Брюксел на външния ни министър Николай Милков, който заяви, че в понеделник е разговарял с македонския си колега Буяр Османи във връзка с вписването на българите в Конституцията на РСМ. "Вчера разговарях кратко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Този диалог трябва да продължи, стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме промените, които те правят", поясни той.

Тогава македонското външно министерство излезе с реакция, че процесът на конституционни промени е вътрешен проблем на страната, който като задължение е свързан с преговорите за присъединяване за членство в ЕС.

Според Пендаровски концепцията за мнозинства и малцинства в Република Северна Македония е преодоляна, този дебат е приключил с Рамковото споразумение през 2001 г.: "И в бивша Югославия никога не сме използвали термина "национални малцинства", а имаше "нации" и "националности". Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е като бройка по-малко от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да губим време с него."

Министерството на правосъдието на Северна Македония вчера обяви и номинациите за членове на работната група, която трябва да подготви предложенията за промени в конституцията на страната.

Външният ни министър Николай Милков заяви днес, че затварянето на българските клубове в Република Северна Македония покачва напрежението,  но предпочита да не коментира интервюто на Пендаровски, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с българския си колега Румен Радев. Заяви, обаче, че откакто е прието така нареченото Европейско предложение, не вижда една стъпка, която да е направена за неговото изпълнение или за изпълнението на Договора за добросъседство

"Предпочитам да не коментирам (изказването на Пендаровски). Да им даден малко спокойствие, защото очевидно това изостряне на напрежението и качването на градусите работят във вреда на това, което те трябва да направят. Дали съзнателно се опитват да вдигнат напрежението, не знам, но това, което бих казал е, че от както беше прието така нареченото Европейско предложение, не виждаме една стъпка, която да е направена за неговото изпълнение или на Договора - нито учебниците, нито нищо", каза Милков.

На 9 април председателят на Българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски анонсира, че предстои писмо до Пендаровски с настояване сънародниците ни да бъдат включени в процеса, като изрази очакване българската държава да подкрепи сънародниците ни в РМС в това искане.