Плевнелиев, който се срещна с унгарския президент Янош Адер в Будапеща, коментира, че няма доказателства за наплив от български имигранти и сигнали за проблеми от нашенци зад граница, съобщи БНР.

"Въпреки това министър-председателят на Великобритания и властите там стартираха доста неприемлива за нас кампания. Но вярваме в европейската солидарност и отговорност. Ако има проблем, той трябва да се се посочва и да се решава. Посочете ни какви са недостатъците ни за приемане в Шенген", призова той.
Ако има проблеми с ромското нашествие от България и Румъния във Великобритания, ще го решим, зарече се държавният глава.

По думите му, дълго време Холандия е била единствената страна, която е имала задръжки за приемането на България и Румъния в Шенген. Всички знаем, че това се базираше на вътрешнополитически проблеми в Холандия, смята Райков.
Според него обаче е недопустимо такива проблеми да се отразяват на спазването на европейската солидарност.
"Инвестирахме здраво в границите, пазим ги по най-достойния начин. Действаме национално отговорно и очакваме Европа да действа солидарно. За съжаление, вътрешнополитически проблеми възпрепятстват този процес", допълни той.

На срещата с президента на Унгария Янош Адер е обърнато внимание на Дунавската стратегия, продължаване на велоалеята до България, подобряване на навигацията по Дунава и поддържане на качеството на водата на възможно най-високото ниво с най-съвременни екологични мерки, предаде БНТ. Българи в Унгария поискаха на срещата си с президента съдействие за възстановяването на българското училище в Будапеща в неговия цялостен вид.

Междувременно служебният премиер и външен министър Марин Райков обясни на посланика на Великобритания Джонатан Алън, че българските граждани не са миграционна заплаха за Великобритания, съобщиха от Министерство на външните работи.
Посланикът каза, че позицията на неговото правителство, която бе обявена от премиера Дейвид Камерън миналата седмица, е че няма да има дискриминация срещу българските граждани, когато паднат ограниченията за работа.
Камерън обеща да ограничи достъпа до жилищното настаняване и здравеопазването за тези, които идват на Острова съгласно правилата на ЕС за свободно движение. Изказването му предизвика острата реакция на Европейската комисия, която го предупреди, че рискува да подхрани ксенофобия

Джонатан Алън обясни, че българите в Обединеното кралство имат своя принос към икономическото развитие на страната.

„България и Великобритания могат да си сътрудничат тясно в реализацията на проекта НАБУКО, който е от ключово значение за енергийната сигурност на Европа”, заяви премиерът.
Двамата обсъдиха и разработването на потенциални газови находища в българската акватория на Черно море.
Райков обясни, че българското правителство полага усилия за подобряване на конкурентоспособността и прозрачността в енергийния сектор.

Той обсъди и с посланика на Франция у нас Филип Отие сътрудничеството между България и Франция в политическата, икономическата и културната сфери.
„България разчита на френската подкрепа, както и на останалите наши европейски партньори, в усилията на правителството да договори с ЕК пренасочването на европейски средства към програми за борба с младежката безработица”, заяви министър-председателят. Той се спря и на възможностите за сътрудничество с Франция в областта на енергетиката, строителството и земеделието.

„Българското правителство полага всички усилия, за да запази финансовата стабилност, да постави началото на позитивни промени в сферата на енергетиката и регулаторните режими. В този смисъл френските инвестиции и опит на компании като "Тотал" са от голямо значение за нас”, подчерта Райков.
Отие му връчи поздравителни писма от президента на Франция Франсоа Оланд, премиера Жан-Марк Еро, министъра на външните работи Лоран Фабиус и министъра на вътрешните работи Манюел Валс.