След като БСП и „Атака” обединиха подписи под искането заради отказа от АЕЦ „Белене” и икономическата политика на кабинета, малко пред финалната права се оказа, че хората на Волен Сидеров са използвали химикалки със „симпатично” мастило.

Иначе казано – провалиха реализацията на дебати и гласуване като се оттеглиха. Цецка Цачева направи аналог със случая, в който групата на РЗС поде инициативата за подписка по старт на процедура по импийчмънт срещу президента Георги Първанов. Малко по-късно обаче Яне Янев се отказа да сваля държавния глава. Засегнати от „предателството” обаче, от БСП намекнаха за задкулисни игри и заявиха, че вероятно става въпрос за натиск, оказан върху групата на „Атака”.

По този повод Цачева коментира пред bTV: „Категорично заявявам, че не е имало парламентарни совалки между мен и част от народните представители, подписали искането на вот на недоверие и по-късно оттеглили се”. По думите й подобни разсъждения могат да произхождат единствено от депутати от Коалиция за България, тъй като волята на народния представител е свободна. Тя обясни, че в понеделник депутатите ще се съберат на планираното извънредно пленарно заседание, при което ще протече редовна процедура с председателски съвет. Цачева ще се срещне с представители на парламентарните групи, извън инициаторите на негативния вот, за да обсъдят ситуацията. Разпуснати народни представители обаче няма да има.

Председателят на НС не се съгласи с твърдението, че депутатите са почивали повече от учениците по Великден, тъй като те не били чиновници, които работят и се изморяват, а почивката им е планирана по регламент. „Когато не са в пленарна зала, те са най-близо до избирателите. Ако няма пленарни заседания, не означава, че не работят в своите избирателни райони”, обясни тя.

А когато са на работа, явно черпят щедро гости с кафе. Според изнесена информация в медиите само на ден се харчат по 384 лева за освежаващата напитка. Ръководителят на институцията коментира, че вероятно цифрата е правилна, но не вижда нищо смущаващо, тъй като в парламента се провеждат кръгли маси, дискусии, посрещат се чуждестранни делегации, идват много граждани и младежи. Като човек с най-широк поглед в пленарна зала, Цачева начерта и схема на подкрепата в редиците на парламента.

Според нея кабинетът на премиера Бойко Борисов се радва на симпатиите основно на партия ГЕРБ, която обаче няма необходимото мнозинство. Така в различни конфигурации по различни въпроси се получава „пъстра, интересна картина, изненадваща във всеки един момент”. Вероятно цветна ще бъде и ситуацията по приемането на второ четене на промените в наказателния кодекс при убийство на пътя. Цачева обеща те да бъдат приети в най-скоро време, но отбеляза, че само редакция на текстовете няма да реши проблема. Тя заяви, че трябва да се работи и с децата в най-ранна възраст, тъй като те са бъдещите шофьори.