В свое официално становище партия "Атака" пита защо военният министър Красимир Каракачанов е сменил позицията си за американските бази на 180°.

От партията посочват, че на въпрос защо не е поискал компенсация от САЩ, които от 2006 г. ползват безплатно бази в България, а сега се налага да плащаме за F-16 над 3 млрд. лв., министърът на отбраната е заявил категорично, че "американски бази у нас няма".

От "Атака" обаче припомнят, че през 2015 г. самият Каракачанов е искал безплатни ескадрили като компенсация за използването на американските бази.

"В предаването "Референдум" на 28 април 2015 г. Каракачанов казва: "Договорът за американските бази изтича догодина. България може да поиска като компенсация на ползването на тези бази необходимите ескадрили или тези ескадрили да бъдат дадени за ползване от Българската армия в срока на договора, който тече". 4 години по-късно, вече в ролята на министър на отбраната, Каракачанов се отрича от думите си и казва категорично, че американски бази у нас няма и трябва да си платим за американските машини, които впрочем още не съществуват. Кое наложи да промените тотално позицията си за американските бази, г-н Каракачанов?, питат от "Атака".

Това да определяш като добра сделката за F-16, при която България плаща скъпо и прескъпо за американски самолети, които още не съществуват, граничи с национално предателство, заяви по-късно днес лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването "Неделник" по АЛФА ТВ. Той смята, че трябва да направим ясна сметка за партньорството си.

"В момента имаме за партньор САЩ, които ни нанасят щети за 2 милиарда. През 2014 г. същите ни забраниха да правим "Южен поток". Ако не бяхме ги послушали и бяхме избрали за партньор Русия, от 2015 до днес - за 4 години - по половин милиард долара на година, прави точно 2 млрд. долара в полза за България. Те щяха да са влезли досега в хазната на страната. А сега с партньорство със САЩ плащаме 2 млрд., чакаме следващите 4 години и не знаем дали ще дочакаме първия самолет. Тук няма филство, няма фобство, има чист кристален патриотизъм, oт кое печели България", каза Сидеров. Той допълни, че сега платихме накуп милиарди, след което САЩ могат да кажат във всеки момент, че няма да ни доставят самолетите, тъй като не сме изпълнили някакви условия.

Сидеров заяви, че тези, които си предлагат услугите на Големия брат, нанасяйки вреди на България, не стават любимци на САЩ.

"САЩ използват политици по цял свят, след което ги захвърлят, дори ги вкарват в затвора. Така действат спрямо останалия свят. В случая те използват партии като ВМРО да осъществяват своите интереси. Ако ВМРО смятат, че ще получат потупване по гърба от американското посолство, трябва да ги разочаровам, че няма да се случи. Просто ще бъдат използвани", подчерта Сидеров.

В заключение каза, че неизгодната за България сделка, подкрепена в НС от ГЕРБ, ВМРО и ДПС, показва, че вече имаме една полузаявена коалиция, която взе антиевропейско решение.