Финансовият министър не приема забележките към проектобюджета, който е подготвил.

"Аз не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметка. Повечето критики, които идват, са базирани на различна икономическа философия - философията на постната пица", коментира Василев пред медиите преди срещата с ПГ на ПП-ДБ по Бюджет 2024, като направи сравнението с постната пица на първия финансов министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков.

"Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика, време е за вдигане на доходите на гражданите, виждате, че задържаме данъчната политика, така че не се променят данъчните ставки", коментира финансовият министър.

"Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да стават по-високи заплатите и в същото време да се инвестира в нови машини, пътища, железници, така че всъщност държавата да може да дърпа напред и да се вдигне производителността на труда", категоричен беше Василев. Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи, по-добри инвестиции и три процента бюджетен дефицит, за да останат устойчиви финансите, обобщи той.

Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, така че от тази гледна точка, няма проблеми с приходната част, заяви той

Василев припомни, че и миналата година се е говорило за 7% дефицит, но сме завършили на 2,9%. "Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета - 3% на начислена основа, за догодина пак сме прогнозирали 2,9 на начислена основа", добави той, цитиран от БТА.

По думите му, когато средната заплата е пораснала с 15% през последната година и с още 18% предишната година, тоест с общо над 30%, спрямо 2021 г., максималният осигурителен доход се вдига с 10 на сто. "Той е значително под ръста на средната заплата", коментира Асен Василев и добави, че това е величина, която е нормално да расте с ръста на средната заплата. "Затова, това което сме говорили с индустрията, е да се заложи този ръст по формула и да спрем с обсъжданията всяка година", уточни Асен Василев.

Министърът на финансите беше категоричен, че данък сгради няма да се вдигне. "Това, което е заложено в Закона за местните данъци и такси, е възможност на общините сами да определят ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценява. Това с местните данъци и такси е предложение, което идва от самите общини", допълни той.

По-рано от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят бюджета в този му вид, защото показва една устойчивост и към външното задлъжняване на страната. "Този бюджет, който е предложил финансовият министър, няма как да бъде подкрепен от нашата група. Ако се сбъднат всички разчети на Министерство на финансите и изкараме до 2026 година с по 3% дефицит, това означава да генерираме 25 милиарда нов дълг", заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев.