От ГЕРБ заявиха, че по тяхна информация Борис Бонев, който вчера не успя да получи мнозинство от 31 гласа за шеф на Столичния общински съвет, вече води преговори с "Възраждане" и БСП.

На брифинг от ръководството на ГЕРБ в страната, както и в СОС, се обърнаха към лидерите на ПП-ДБ с въпроса: "Оторизиран ли е Борис Бонев да води разговори с "Възраждане" и с БСП в СОС? ? Упълномощен ли е, знаят ли лидерите или не знаят ли". Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. По думите му вчера се е разиграл евтин театър и фарс, тъй като гласуването, при което Бонев събра само 23 гласа от своята коалиция, е било предизвестено.

"Изненади няма, това, което ни изненадва, е развитието от днес", каза Георгиев. Според него вчерашният фарс е бил, за да се намери оправдание и да се търси подкрепа от партиите, от които ПП-ДБ се отрекоха официално. "Едни объркани хора се опитват да намерят решение, което не знаят какво е", смята бившият председател на СОС от ГЕРБ, който определи вчерашния ден като изгубен за работата на Съвета, след като той остана без избран председател.

Кметът Васил Терзиев да каже упълномощил ли е Бонев да търси подкрепа от "Възраждане" и БСП, добави и Антон Хекимян.

От ГЕРБ-СДС заподозряха, че може би има предварително подготвена "сглобка". "Не искаме да имаме разговори с вас по темата", обърна се Хекимян към колегите си в СОС от ПП-ДБ (Спаси София) . И заяви, че не е искал и не е водил разговори с Терзиев за пост в неговия екип. "Това означава, че крайният комунист Ваня Григорова, ще е глас, на който те ще разчитат, цитира ги Хекимян и констатира, че онези, с които са плашели избирателите в София, вече са приемливи за ПП-ДБ само няколко дни след края на изборите. Васил Терзиев беше избран с гласовете на ГЕРБ е много важно да им припомним, добави бившият кандидат-кмет Антон Хекимян.

"Аз само ще помоля софиянците да си лягат, защото на 3 ноември Кирил каза, "хей, десни хора, събудете се". Събудихме ги, избрахме Терзиев и всички, които избраха Терзиев, получават Тригорова, а всички, които избраха Ваня Григорова, получават Борис Бонев, това е същината на проблема. Нолкова е политически гнусно след този опит да избор на кандидата Бонев", коментира и Мирослав Боршош.

"Подменя се вотът на демократична София пред очите ни, докато един кандидат се разхожда и се договаря с Ваня Григорова", обобщи той и прогнозира и договорки за Паметника на Съветската армия.

Томислав Дончев пък обобщи, че подобно единодействие между ПП-ДБ и опозиционните партии те виждат и на много други места в страната, като изброи Ловеч, Кюстендил, Пловдив област и по-конкретно град Стамболийски. "Виждаме подобно единодействие, важно е да имаш гъвкаво тяло, не е хубаво да имаш гъвкав морал", коментира той.

Той декларира че няма да подкрепят вота на недоверие към правителството, но и няма да подкрепят предлагания държавен бюджет за догодина в този му вид. 

"Не, няма да подкрепим вота на недоверие. Колкото и да е гнусно понякога, всички останали опции са по-лоши от тази. Също така потвърждавам, че този бюджет, който е предложен от финансовия министър, няма как да бъде подкрепен от нашата група", заяви в прав текст зам.-председателят на ГЕРБ.

"Всички наши експерти, които разглеждаха проектобюджета, са категорични, че този бюджет е неприемлив заради чисто финансови аргументи. Той потвърждава курса на устойчиво задлъжняване на държавата. Помолихме тай-учтиво Асен да си преработи бюджета", добави Дончев. Но успокои, че "бюджет ще има, дори и без наша подкрепа", като визира опозицията и ПП-ДБ.