"Изобщо не сме скарани. Ние с Кирил Петков сме влезли в това заедно. Чувствам се на мястото си в Министерството на финансите и мисля, че тук съм най-полезен". Това казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев.

Според него, оттук-нататък трябва първо да се види дали има 121 депутати в този парламент, които искат да застанат на страната на гражданите, а не да поддържат схемата "кюлчета, пачки и шкафчета".

"Ако няма такива, които са от тази страна на разделението, няма много смисъл да се говори за втори кабинет, за програмен кабинет. Ако ги има, заедно с партньорите ни ще седнем и ще обсъдим", коментира той.

"Това да се гласува монолитно, по заповед на партиен лидер, според мен трябва да остане в миналото, ако искаме да имаме нормална държава. Аз не мисля, че правителството падна, защото някой погрешно интерпретира коалиционното споразумение. Мисля, че правителството падна, защото се оказа, че ИТН иска да изчегъртат ГЕРБ и ДПС, но не съвсем. По-скоро иска схемите, които са били на ГЕРБ, да тръгнат към други хора под тяхното ръководство", обвини Василев по адрес на бившите коалиционни партньори.

Той не подкрепя идеята за експертно правителство. "Имаме доста лош опит с кабинета "Беров". Така че няма смисъл да повтаряме това безвремие", коментира министърът в оставка.

"Това, което на мен ми дава увереност, е, че много ясно се очерта какъв е основният въпрос, който стои пред избирателите. И той е - искаме ли модел, който е едно стабилно безвремие, в който общественият ресурс се краде и се насочва към няколко придворни фирми и оттам отива в чекмеджета. Или искаме европейски модел на прозрачност, при който общественият ресурс стига до гражданите. Това е основната разделителна линия в обществото в момента. Аз може би съм наивник, но все си мисля, че над 50% от хората в страната не искат модел, в който обществените пари се крадат и отиват към шкафчета и кюлчета. Независимо колко е стабилен този модел", казва още вицепремиерът в оставка.

Василев коментира и свалянето на ветото пред Северна Македония с решение на Народното събрание.

"Парламентът взе решение. Беше казано много пъти - ако някой може да промени българската позиция, това е той. Това, което аз, без да съм специалист, разбирам от документите, и след консултации с експерти е, че Европа за първи път приема българската позиция като валидна, за първи път тя се включва във всички европейски документи, които Северна Македония ще трябва да подпише вече не с нас, а с ЕС. Това е огромна победа за България", смята Асен Василев.

"Добре е да си запишем всички наши изисквания в европейските документи, за да не може след това те да се отмятат. А за всяка стъпка от пътя ще има вето, ако не си изпълняват ангажиментите, само че вече не наше, а европейско", спокоен е Василев, че българският интерес е гарантиран.