Служебният кабинет направи повече за европейската интеграция на България, отколкото доста редовни кабинети преди това. Това заяви пред bTV говорителят на служебното правителство на Гълъб Донев Антон Кутев.

"Няколко са посоките, по които свършихме европейската работа - по отношение на газовата диверсификация, по отношение на "Лукойл" - 30% сваляне на цената на горивата", обясни той.

"Общата линия на правителството беше зададена до голяма степен от президента, в различни формати, става дума винаги за разговори. Никога не съм виждал президента да бъде ултимативен, той винаги е давал предложения и решения, които трябваше да бъдат развити и те така се правеха", добави Кутев.

Кутев допълни, че президентът е дал ясен морален сигнал към правителството дали тези две коалиции са направили компромис в морален план.

"Президентът им каза: "Вие прекалихте с компромисите" - дали го е казал по-остро, отколкото трябва. Не мисля, че ситуацията изисква меко говорене", каза той.

"Миналият път, когато ПП дойде на власт, в началото симпатизирах, но видях една тежка некомпетентност, която очаквах. Но очаквах, че зад себе си те ще сложат компетентни хора, които ще успеят да ги насочат. Видях как вместо експерти дойдоха други такива като тях и резултатът стана катастрофа. Много се надявам да са научили този урок", добави Кутев.

По думите това, което се случва у нас, не е просто политическа криза, а криза на партийната система и това ще доведе до нейния крах.

"Много голяма част от политиката на ръководството на БСП е в коренно разминаване с моите виждания - все още продължавам, защото имам сериозен сантимент и защото се надявам, че с нещо мога да бъда полезен. Не вярвам в бъдещето на БСП във вида, в който е", добави той.

По думите му да се мисли за конституционни промени от гледна точка на личността Румен Радев не е сериозно, но се опасява, че това ще се случи.

"Имам сериозни проблеми с това какво прави главният прокурор. Много хубаво, че нещо се раздвижва по "Барселонагейт", но то трябваше да се раздвижва преди четири години. Спомням си как едни милиарди изтекоха за магистралите и как Софийска градска прокуратура прибра всички документи по милиардите и нищо не се случи", заяви Антон Кутев.

Той допълни, че иска правосъдие, а не вендета.

"Нямаш работа в парламента. Работата на главния прокурор е там, където се арестуват престъпниците и се правят обвиненията", заяви още Кутев.