Шест часа продължи протестът в София. Той започна пред Министерството на икономиката и енергетиката. Над 10 000 души участваха в него. Недоволните граждани мощно освиркваха и скандираха "Мафия" и "Оставка", и дадоха една седмица на кабинета да реши проблема с високите сметки.

След протеста пред МИЕТ хиляди недоволни граждани блокираха "Орлов мост" за около 40 минути. Протестиращите освиркаха правителството; дълго скандираха "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов.
На "Орлов мост" се бяха събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, без да правеха опити да разпръснат събралите се хиляди хора. Бул. "Цариградско шосе", както и всички останали улици към него, бяха затворени за всякакво движение за около час.

Няколко хиляди от протестиращите се отделиха от останалите и се насочи към сграда на електроразпределително дружество ЧЕЗ.
Някои от първите пристигнали пред сградата провокираха наредилите се пред входа жандармеристи с възгласи: "Еничари" и "ЧЕЗ ли ви плаща да ги пазите?" Пред сградата на ЧЕЗ напрежението между жандармерията и протестиращите ескалира. По полицейските кордони започнаха да валят яйца и камъни. От полицията пък уточниха, че е чупена пътна настилка, с която са замеряни жандармеристите. Протестиращите започнаха да блъскат една от колите на Жандармерията в опит да я преобърнат. 

Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си. При намесата не са използвани помощни средства, твърдят от МВР. Улица "Раковска" е била блокирана за кратко, но именно там са спрени протестиращите.

Друга част от протестиращите останаха при площада при президенството, където и до момента са обградени от два плътни кордона полицаи с каски и щитове.

Протестът в София приключи към 17 часа, но не и без последен сблъсък между протестиращи и полицаи при паметника "Цар Освободител". В опитите си да разпръснат последните от протестиращите, служителите на реда използваха сила, което доведе до няколко физически сблъсъка между протестиращите и охраняващите ги полицаи. Напрежението между полицията и активистите се изостри, след като последните от протестиращите отидоха за втори път днес пред Народното събрание. Там бяха обградени от полицията, като в продължение на 15 минути, полицията не позволи нито протестът да се движи, нито желаещите да напуснат района.
До отделните сблъсъци се достигна секунди, след като полицаите дадоха нареждане на протестиращите да си ходят, като в резултат на няколко физически блъскания на полицаи някои от протестиращите бяха ударени с палки или изритани. Сблъсъците бяха кратки и при тях никой не беше задържан, както и няма следи от тежки наранявани върху протестиращите. Последната колона от полицаите, преминаващи крей паметника "Цар Освободител", бяха саркастично аплодирани от протестиращи.

Четирима души са отведени в Първо и в Пето РУП на СДВР след проведения митинг шествие в столицата днес, съобщиха от пресцентъра на МВР. Единият от тях е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане, други двама са отведени за установяване на самоличност. В Пето районно управление е задържан още един мъж, който е събарял кофи за смет по булевард "Васил Левски".
Двама от задържаните се оказаха непълнолетни. Те са били предадени на родителите им, предаде "Фокус".

Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на новия председател на ДКЕВР Юлиана Иванова.

Благоевград


Движението по главния път Е-79 бе блокирано
в 12.00 ч. от протестиращи и  бе възстановено около 13.35 часа. Инициаторите на протеста призоваха гражданите да тръгнат отново от шосето към общината, където по-рано - в 11.00 ч., се събра хилядно множество и бе дадено началото на днешния мирен протест с импровизиран митинг.
Утре отново ще има протестни действия в 18.00 ч., обявиха от инициативния комитет.
Шествието, което днес тръгна от кметството, продължи по улица "Иван Михайлов". В района на Югозападния университет "Неофит Рилски" полицаи се опитаха да спрат множеството, но полицейският кордон бе разкъсан и протестиращите стигнаха път Е-79.

Дупница

 До 18 часа, в продължение на 7 часа, бе блокиран
главният път Е-79 в района на Дупница, съобщиха от ОД на МВР в Кюстендил. Не е имало сблъсъци между полицията и протестиращите, няма задържани, казаха още от дирекцията.

Пловдив

Над 5000 пловдивчани протестираха пред сградата на ЕВН в Пловдив. Някой от протестиращите хвърляха домати към полицаите. Има много млади семейства с малки деца. Протестиращите носеха лозунги: "Надпартиен протест" и "Край на апатията".

Варна

30 хиляди варненци протестираха срещу рекета на монополите. В знак на съпричастност и подкрепа жанданмеристите посрещнаха множеството със свалени на земята щитове, а протестиращите им подариха цветя.

Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха за кратко движението по автомагистрала „Хемус” и в двете посоки.

Русе

Русенци се присъединиха към националния протест срещу монополите, като се събраха днес в 11 часа пред сградата на "Енерго про" в града. Повече от две хиляди души се включиха в инициативата. Протестно шествие отведе гражданите пред общината, където те говориха за исканията си - спиране на безчинствата на монополите и оставка на управлението на държавата.

Ловеч

Непълнолетен бе задържан от полицаите, след като с твърд предмет счупи една от витрините на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ, но протестиращите не позволиха на полицаите да го отведат, предаде БЛИЦ. Патрулката, в която го вкараха служителите на реда, бе заобиколена от протестиращото множество, което блокира движението на автомобила и не позволи на полицаите да го откарат.
"Оставете го, той си е платил!", скандираха хората. След като дойдоха и родителите на момчето, то бе пуснато, а събралите се разотидоха.

Кърджали

Стотици хора се включиха в протест в града, като също блокираха улици и кръстовища.


Тук може да пускате Ваши снимки и видео от протестите


Анкета: Бихте ли участвали в протестите срещу монополите?