Забраната за тютюнопушене в заведенията не влияе на ръста на туристите у нас, като броят им устойчиво нараства всяка година. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, помолена да коментира идеята на вицепремиера Валери Симеонов за връщане на пушенето в обособени помещения в ресторантите и нощните заведения.

Ако се стигне до подобно законодателно предложение или инициатива, е редно да бъде максимално широко обществено обсъдено и да се направи оценка на въздействието, посочи тя.

За последните две години имаме ръст от над 25 процента на чуждестранните туристи, които са посетили страната ни, само за миналата година имаме над 8,9 млн. чуждестранни туристи, а тази година очакваме над 10 процента ръст, каза Ангелкова.

Тя добави, че данните показват ръст и по отношение посещаемостта на заведенията за хранене и на местата за настаняване.

"Т.е. забраната, която въведохме преди няколко години за пушене на обществени места, по никакъв начин не води до намаляване на броя на туристите - напротив те се увеличават устойчиво всяка година, благодарение на усилията, които се полагат да се популяризира България като туристическа дестинация и максимално да се разширят крилата на сезона и да бъдем познати като дестинация на четири сезона", коментира министър Ангелкова.

"Аз съм непушач и съм абсолютно против да се връща забраната за пушене, особено в местата за хранене", изрази личното си мнение тя. Според Ангелкова не бива, след всички положени усилия през годините да няма пушене в местата за хранене, да се върнем отначало. "За мен това не влияе върху ръста на туристите и върху тяхната посещаемост и смятам, че нещата трябва да останат по начина, по който са в момента по отношение на тютюнопушенето", добави Ангелкова.

На въпрос какви мерки се взимат срещу шума по нашите летни курорти, тя посочи, че още от създаването на министерството, по-предишния летен туристически сезон, са сформирани съвместно с Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции мобилни групи, които да следят за нивата на шума по националните ни курорти. Това ще продължи и тази година, заяви Ангелкова.

Имаме информация, че голяма част от работодателите в сектора правят необходимата реновация на своите бази, места за настаняване и хранене, така че да отговарят максимално на изискванията, каза тя.

Ангелкова изрази надежда, че това лято няма да има проблеми като миналата година, и посочи, че ще има изключително засилени проверки. Предстоят ни и срещи за подготовка на предстоящия летен туристически сезон, както във Варна, така и в Бургас, както правим всяка година, за да се уверим, че сме готови да посрещнем очаквания туристопоток, добави министърът.