Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в учредяването на областен консултативен съвет по туризъм, предаде БТА.

Той обясни, че в законопроекта се третират по-ефективни мерки при контрола при превишение на допустимите норми на озвучаване. Залаганите ограничения не са само за летните курорти, но и ограничаване на шума от озвучаване и за жилищни сгради.

Симеонов уточни, че правомощията за упражняване на контрол за спазването на изискванията и прилагането на съответните санкции ще се прехвърлят на МВР.

"Причина за това е, че е отчетена неефективност, когато няколко институции контролират един и същ процес", подчерта той.

Вицепремиерът добави, че при нарушения в законопроекта се предвижда както затваряне на заведения, така и изземване на уредби.

През лятото той предизвика протести в Слънчев бряг след няколко показни акции из нощните заведения, които трябваше да спират работа и понесоха загуби.

"На финала сме с процедурата по обявяването на изпълнител на единната система за туристическа информация", съобщи още Симеонов.

Той обясни, че тази система задължава всички туристически обекти при настаняване на посетител и регистрирането му информацията веднага да постъпва в НАП и полицията. По думите на Симеонов по този начин от една страна ще се изчисти "сивият" бизнес, а от друга - се гарантира сигурността.

Кабинетът подготвя и законопроект за българските ценности и уникати, обяви той. Предвижда се да бъде съставен регистър на национално, областно и общинско ниво, като съответните институции ще определят кои са уникалните предмети, явления, обекти, културни мероприятия за съответния регион. Когато се изготви регистърът, те ще бъдат патентно регистрирани и защитени, за да не бъдат репликирани в други държави.

Вицепремиерът каза още, че личната му задача е да направи туристическия продукт в България по-скъп и към страната ни да се ориентират по-платежоспособни туристи. Според него това ще повиши приходите както на занимаващите се с туризъм, така и на държавата.