"АБТТА изразява категорично мнение, че всички варианти за промяна в Закона за здравето чрез обособяване на зони за пушачи и непушачи са неефективни и не са в състояние да постигнат защитен ефект.

Освен че не предпазват работещите в развлекателната индустрия - най-често жени и млади хора, от постоянните въздействия на съдържащите се в тютюневия дим канцерогенни и токсични вещества, частичните ограничения не осигуряват защита от вредните въздействия на пасивното пушене, тъй като най-често използваните вентилационни технологии нямат голям ефект върху степента на замърсяване с тютюнев дим, за излагането на който, както е известно, няма установено безопасно ниво“, пише в становището на асоциацията.

Повод за изявлението е, че по-рано вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще НФСБ ще предложат законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши пушенето в обособени помещения.

Валери Симеонов уточни, че предстои законопроектът да бъде обсъден с останалите партньори от Обединените патриоти, а след това и с коалиционния партньор ГЕРБ.

Според Симеонов трябва да се възстанови старият режим, т.е. в заведения за хранене да може да се пуши в определени помещения, оборудвани с вентилационна система.
Законопроектът защитава правата на непушачите, но и дава възможност на пушачите да го правят в съответните места, смята вицепремиерът. Не крия, че това го подготвяме за предстоящия туристически сезон, допълни той. Правим го с твърдата убеденост, че това трябва да стане, защото е полезно за държавата, каза вицепремиерът.