Найденов е категоричен, че трябва да се направи сериозен анализ на начина, по който ще бъдат модернизирани военновъздушните сили, като вариантите са два - или сериозно обновяване на старите самолети или купуване на нови.

Министърът изброи 8 насоки в своята работа през първите 100 дни от встъпването си в длъжност: 
  • преглед и преразглеждане на основни документи в сферата на отбраната,
  • за осигуреността на ВВС
  • поддръжка и възстановяване на техническата годност на въоръжението
  • нова социална политика
  • антикорупционни мерки
  • законодателни и нормативни промени
  • активен диалог в НПО-та
  • преразглеждане на принципите за работа на търговските дружества.
Общата и специализираната администрация на МО и структурите на пряко подчинение на министъра се намалява от 1660 на 1576 души, съобщи министърът.

800 военни и цивилни служители в армията ще запазят работните си места, след направени промени в плана за развитие на въоръжените сили до края на 2014 г. Старият вариант на плана предвиждал до края на следващата година да бъдат съкратени над 2500 души.

Найденов отговори и на критиката на бившия военен министър Аньо Ангелов отпреди дни, според която ведомството "обраства" с администрация.

"Подчертавам - ние заварихме администрация от 1660 човека. Това е за сведение на тези, които преди два дни направиха пресконференция, твърдейки, че са заварили 1400 човека администрация и са я свели до 700" -  заяви  Ангел Найденов.

Той отхвърли като несъстоятелни и твърдения за "лов на вещици" и чистка в министерството и в армията.

По думите му преназначени и освободени в МО и в Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" са общо седем души и направи сравнение с предшественика си.

"През 2009 г. от юли до декември са освободени общо 38 служители в МО, от тях 12 на ръководни позиции и шестима директори", каза министърът.

ГЕРБ постави оценка "3"

Със създаване на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната няма да се увеличи мотивацията на заетите в сектор „Отбрана”, отбеляза ексминистър Аню Ангелов, цитиран от "Фокус". 

"Мотивацията е свързана с това да правиш това, което искаш да правиш. Военнослужещите искат да имат въоръжение, да имат добро облекло", допълни депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Според ГЕРБ борбата, която трябва да води министър Ангел Найденов, е да защити 1.5% от БВП за отбрана, което няма да може да изпълни.

Аню Ангелов постави оценка "Среден 3" на Ангел Найденов за първите 100 дни на управлението му.